Feyenoord wint levendige derby in Kralingen

25 november 2023
ESPN 1

Feyenoord wint levendige derby in Kralingen; image source: Pro Shots

Mede dankzij een hattrick van Santiago Gimenez heeft Feyenoord zaterdagmiddag met 2-4 gewonnen van stadsgenoot Excelsior. Na zijn vroege openingstreffer kwam Excelsior voor rust op 1-1, maar na rust liep Feyenoord uit via Gimenez en Timber. Toch werd het wederom spannend toen Feyenoord een doelpunt cadeau gaf aan Excelsior, maar uiteindelijk schoot Gimenez zijn ploeg met zijn derde treffer van de middag naar veilige haven.

Feyenoord begon erg goed aan de wedstrijd en kreeg al na twee minuten via Calvin Stengs een grote kans op de 0-1, maar hij schoot van dichtbij in de handen van Van Gassel. Na zes minuten spelen was het wel raak: een van richting veranderde voorzet van Igor Paixao werd bij de tweede paal binnengewerkt door Santiago Gimenez. Ook na de openingstreffer bleef Feyenoord gigantisch grote kansen creëren. Mats Wieffer kon evenals Calvin Stengs van dichtbij uithalen, maar ook hij trof Van Gassel op zijn weg. Een paar minuten later omspeelde Quinten Timber de Excelsior-doelman wél, alleen schoot hij voor open doel op de bovenkant van de lat.

Tegen alle verhoudingen in kwam Excelsior uit het niets op 1-1. Een verkeerde breedtepass van Igor Paixao werd onderschept door de Kralingers, waarna Troy Parrott een zichtbaar houdbare bal in de korte hoek schoof. Na de gelijkmaker moest Feyenoord even bijkomen, maar na ruim een half uur spelen kreeg het wederom een dot van een kans. Quinten Timber gaf Santiago Gimenez een niet te missen bal voor open doel, maar de Mexicaan schoot over. Daardoor was de ruststand een teleurstellende 1-1.

De tweede helft ging stroef van start voor Feyenoord, zeker toen Bart Nieuwkoop geblesseerd uitviel en werd vervangen door Thomas Beelen. In het eerste kwartier vielen er nauwelijks kansen te noteren, waardoor Arne Slot zich genoodzaakt zag om in te grijpen. Yankuba Minteh kwam in de ploeg voor de onzichtbare Luka Ivanusec. Dit bleek een gouden wissel, want met zijn eerste actie verzorgde Minteh meteen de assist voor de 1-2. Zijn lage voorzet werd hard binnengeschoten door Santiago Gimenez. Vijf minuten na de 1-2 viel ook de 1-3. Een mooi één-tweetje tussen Calvin Stengs en Quinten Timber werd door laatstgenoemde hard tegen de touwen geschoten.

Toch bracht Feyenoord zichzelf wederom in de problemen door Excelsior een doelpunt cadeau te doen. Dit keer was het David Hancko die door het midden inleverde, waarna Lazaros Lamprou simpel Bijlow kon passeren. Een paar minuten later kon Santiago Gimenez de marge weer vergroten naar twee, maar van dichtbij schoot de spits veel te wild over. Bij zijn volgende kans in de 82e was het wel raak en maakte Gimenez zijn hattrick compleet. Vanaf de rechterkant kapte hij naar binnen en schoot via de voet van Nieuwpoort de 2-4 binnen.

In de slotfase kwamen Ayase Ueda en Ramiz Zerrouki in de ploeg voor Santiago Gimenez en Igor Paixao. Kansen vielen er echter niet meer te noteren, waardoor Feyenoord met een 2-4 overwinning de oversteek naar Zuid kon maken. Volgende week ontvangt de ploeg van Arne Slot koploper PSV in De Kuip, maar aanstaande dinsdag wacht eerst nog het Atlético Madrid van Diego Simeone in de Champions League. De aanvang van die wedstrijd is om 21:00 uur.

Quinten Timber: 'Ik had er wel meer kunnen scoren vandaag'

Feyenoord heeft de Rotterdamse stadsderby tegen Excelsior met 2-4 gewonnen. Drie doelpunten van Santiago Gimenez en één van Quinten Timber brachten de ploeg van Arne Slot de drie punten. Na afloop van de wedstrijd verscheen Quinten Timber bij de camera van ESPN.

"Als we kritisch zijn, had ik er wel meer kunnen scoren vandaag. Ik heb goede statistieken nu, maar het kan nog altijd beter. Ik ga wat vaker diep, waardoor ik wat vaker in scoringspositie kom. We hebben vandaag veel kansen gecreëerd, maar die maak je niet af. Daardoor houd je Excelsior in de wedstrijd. Uiteindelijk was het wel gewoon een goede overwinning. Volgende week krijgen we PSV-thuis. Dat gaat leuk worden."

Ook werd Timber nog kort gevraagd naar zijn situatie bij het Nederlands Elftal, richting de komende interlandperiode in maart: "Het is nog een lange weg te gaan naar maart, waarin nog veel wedstrijden komen. Ik moet gewoon beter willen worden en dan heb ik er vertrouwen in."

[video] Slot: "We maken het ons zo onnodig moeilijk"

[video] Santiago Gimenez: 'Zwemmen helpt me om te herstellen van jetlags'

Met drie doelpunten had Santiago Gimenez een groot aandeel in de overwinning van zijn ploeg op Excelsior. Na afloop van de wedstrijd gaf hij bij ESPN zijn interview bij Hans Kraaij Jr.

"Het was een goede avond omdat we gewonnen hebben, en daarnaast omdat ik een hattrick heb gemaakt. Het vele vliegen van de afgelopen weken is lastig, maar ik heb een goede manier gevonden om te herstellen: zwemmen. Dat is lekker om je mobiliteit in je lichaam terug te krijgen en de jetlag te verwerken. Ik voelde me goed vandaag. Ik wist natuurlijk dat het een keer zou gebeuren dat ik een paar wedstrijden niet zou scoren. Daar zaten wat gemiste kansen bij en daar moet ik van leren."

Vervolgens ging Gimenez in op zijn drie doelpunten: "De eerste was een mooie goal. Het was een lastige hoek, dus er kwam wel wat geluk bij kijken. Daarna miste ik een grote kans waarvan ik niet weet hoe ik hem miste. Daar had ik kalmer moeten zijn, die bal moest er gewoon in. Mijn tweede goal is voor een groot deel te danken aan Minteh. Hij wint 90% van zijn sprintduels, dus dan weet je dat je klaar moet staan in de zestien. De laatste was ook een beetje lucky, omdat hij werd aangeraakt."

Tot slot werd Gimenez gevraagd naar een mogelijke winterse transfer, waar de Mexicaanse bondscoach het afgelopen week over had: "Ik denk alleen maar aan Feyenoord. We hebben dinsdag een grote wedstrijd op het programma staan, die we moeten winnen. Ik heb het naar mijn zin en geniet van elke seconde. Ik hou ervan om in het heden te denken en kijk niet al te ver vooruit."

15  2 0-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.92. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.