12 november 2023
De Kuip
ESPN

Feyenoord neemt afstand van concurrent AZ; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagavond de topper tegen AZ gewonnen. In de strijd om de tweede plaats was het team van Arne Slot de betere ploeg, maar kwam slechts eenmaal tot scoren. Dat doelpunt kwam halverwege de eerste helft van de voet van Quinten Timber.

Feyenoord ging vurig van start in een volgepakte Kuip. Al na drie minuten spelen schoot Quinten Timber de bal op het Alkmaarse doel af, maar een uitstekende reflex en de paal brachten redding voor keeper Ryan en zijn ploeg. De Rotterdammers bleven druk zetten en lieten AZ nauwelijks van de eigen helft afkomen, maar wisten het overwicht in balbezit niet om te zetten in kansen. Halverwege de eerste helft lukte het dan eindelijk om een eerste klap uit te delen: een prachtig schot van Timber van een meter of 25 vloog genadeloos op het doel af en belandde ditmaal áchter Ryan, die niks anders kon dan kansloos toekijken. In de slotfase van de eerste helft leek Feyenoord nog even nadrukkelijk op zoek naar uitbreiding van de voorsprong, maar miste het de daadkracht om tot echte kansen te komen.

In de tweede helft was het spelbeeld ietwat omgedraaid. Zo kwam AZ beter in het spel en kreeg het meer grip op de opbouw van Feyenoord. Aan Rotterdamse zijde oogde het daarom soms wat slordig. Desondanks had Timber tien minuten een uitgelezen kans om de 2-0 op het scorebord te zetten. Maar na een een-tweetje met Giménez stuitte de middenvelder andermaal op doelman Ryan. Na een hoop wissels aan beide kanten was het wachten op de volgende mogelijkheid, die opnieuw voor Timber was. Een kwartier voor tijd slalomde hij door de AZ-defensie en schoot hij hard op de kruising. Verder viel er in de slotfase niet veel te beleven voor de beide doelen. AZ was niet bij machte om het Feyenoord nog moeilijk te maken en Feyenoord was te slordig om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Het bleef daarom spannend tot de laatste seconde, maar uiteindelijk wist Feyenoord de overwinning over de streep te trekken.

De eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord is uit op 25 november. De Rotterdammers spelen dan om 16:30 aan de overzijde van de Maas de stadsderby tegen Excelsior.

[video] Samenvatting ESPN

Slot: "tevreden dat we helemaal niks hebben weggegeven"

Feyenoord-trainer Arne Slot toonde zich na de gewonnen topper tegen AZ tevreden. Met name het feit dat heel de wedstrijd geconcentreerd is gespeeld en de ploeg geen enkele kans weggaf aan AZ, stemde hem tevreden: "we hebben weer een stapje gemaakt". Met name Quinten Timber kreeg complimenten van Slot.

Timber: "Ik gleed wel een beetje uit, maar ik raakte hem wel lekker"

Feyenoorder Quinten Timber toonde zich tevreden na de 1-0 tegen AZ. Uiteraard was hij blij met zijn prachtige goal: "Ik gleed wel een beetje uit, maar ik raakte hem wel lekker". Over zijn eigen vorm de laatste weken is de middenvelder ook positief: "ik zit lekker in een flow".

Er stond druk op het team gezien de ranglijst en de achterstand vantevoren op AZ én PSV, bevestigde Timber: "We hadden wel het gevoel dat we moesten en dat hebben we vandaag wel goed gedaan, denk ik".

[video] Slot blij met Trauner: "Wij hadden hem vandaag ook echt 90 minuten nodig"

'80 Odgaard voor De Wit

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.80. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.