Pijnlijke nederlaag Feyenoord in Alkmaar: 4-2

24 januari 2016
-
-

Feyenoord heeft zondagmiddag een pijnlijke nederlaag geleden. In Alkmaar werd het 4-2 voor AZ na een falende organisatie bij de Rotterdammers.

Feyenoord kwam in Alkmaar nog wel op voorsprong. Bij een voorzet wilde AZ verdediger Haps de bal wegwerken, maar via de knie van Michiel Kramer verdween de bal in het doel. Het bleek geen opmaat voor een rustige middag. AZ zette aan en liet de wedstrijd halverwege de eerste helft kantelen. Eerst was het Henriksen die zijn tegenstander uitkapte en vervolgens binnenschoot. Vervolgens zorgde voormalig Feyenoord jeugdspeler Janssen voor de 2-1. Kenneth Vermeer hield daarna bij diverse kansen zijn ploeg op de been. De keeper raakte bij een botsing geblesseerd. Maar met de jonge Justin Bijlow op de bank verbeet hij de pijn en ging hij verder.

Na rust nam AZ binnen een tijdsbestek van drie minuten verder afstand van Feyenoord. De thuisploeg profiteerde van organisatorische chaos bij Feyenoord. Het was diezelfde Janssen die Feyenoord de das om deed met zijn tweede en derde treffer. Dat Tonny Vilhena met een prachtig afstandsschot nog wat terugdeed was uiteindelijk slechts voor de statistieken.

Kuyt: 'Verschrikkelijk! Dit doet heel veel pijn'

Aanvoerder Dirk Kuyt wist na afloop bij Fox Sports niet goed wat hij moest zeggen. 'Dit is verschrikkelijk. Eigenlijk schaam ik me een beetje. Ik kan nu van alles zeggen op dit moment. Maar het is moeilijk om een verklaring te geven. Dit doet heel veel pijn. Het verlies is nog niet eens het ergste. Het is de manier waarop. Alles wat we dit seizoen hebben opgebouwd qua organisatie hebben we vandaag nagelaten.'

Van Bronckhorst: 'collectief gefaald'

Feyenoord wacht nog altijd op de eerste punten van het jaar 2016. De ploeg was vastberaden zich op bezoek bij AZ te herpakken na de valse start tegen PSV van vorige week, maar ging in Alkmaar opnieuw kopje onder (4-2). Een nederlaag waar weinig op af te dingen viel, vond ook Giovanni van Bronckhorst. ‘We hebben verdiend verloren’, concludeerde de hoofdtrainer tijdens de persconferentie in het AFAS Stadion.

De middag begon nog goed voor Feyenoord, dat al na twaalf minuten toesloeg via een gelukkig doelpunt van Michiel Kramer. ‘Maar zoals wel vaker dit seizoen lieten we de tegenstander in leven na een voorsprong’, zei Van Bronckhorst. ‘Na de gelijkmaker zag je de onzekerheid in de ploeg sluipen en AZ drukte in die fase goed door. We stonden niet meer compact en lieten de ruimtes aan AZ.’

Van Bronckhorst sprak na afloop van ‘collectief falen’ van zijn ploeg. ‘In sommige fases stonden we niet als team in het veld. Daar ben ik teleurgesteld over. Net als over het resultaat, want met twee verliespartijen beleven we niet de gewenste start van het nieuwe jaar. We zitten in een moeilijke fase en zullen hard moeten werken om dat om te draaien.’

Tijd om lang stil te staan bij het verlies in Alkmaar heeft Feyenoord niet, want donderdag wacht met sc Heerenveen-thuis alweer de volgende competitiewedstrijd. ‘Er komt een reeks aan met veel en belangrijke wedstrijden’, wist Van Bronckhorst. ‘Moeilijke fases horen erbij in het voetbal, maar het is wel zaak om daar zo snel mogelijk uit te komen. De komende weken moeten we laten zien wat we waard zijn, te beginnen komende donderdag.’

Opstelling AZ

Rochet, Johansson, Vlaar, Wuytens, Haps ('54 Ortiz), Van Overeem, Henriksen, Rienstra, Jahanbakhsh, Janssen ('88 Muhren), Dos Santos ('68 Garcia)

15  3 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.21. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.