Feyenoord doet zichzelf tekort in Klassieker: 0-0

25 januari 2015
-
-

Feyenoord heeft zichzelf als nooit tevoren tekort gedaan in de Arena. De ploeg was overtuigend de bovenliggende partij in Amsterdam, maar moest uiteindelijk met 0-0 genoegen nemen.

Feyenoord wist zich op basis van strijdlust in de wedstrijd te spelen. De ploeg streed voor elke bal en maakte Ajax daarmee het combinatievoetbal onmogelijk. Het doel van Vermeer kwam daardoor geen moment in gevaar voor Feyenoord. Zelf kon de ploeg met regelmaat doordringen tot het strafschopgebied van de thuisploeg. Kazim had de 0-1 moeten maken toen hij de bal plotseling voor Cillessen op zijn schoen kreeg. De aanvaller had net te weinig tijd en schoot de bal op de Ajax keeper. Later in de eerste helft was Boetius dichtbij, zijn bal werd door Milik van de lijn gehaald al zal de Pool zich dat zelf nauwelijks bewust zijn geweest.

In de tweede helft veranderde er niets aan het spelbeeld. Feyenoord was de bovenliggende partij en kreeg de beste kansen. De beste kans kwam toen Jean-Paul Boetius een bal bij de verre paal terugkopte in de voeten van Kazim. Kazim stond bijna op de doellijn, maar had weinig oog voor de bal, waardoor hij verrast werd en de bal er niet in kreeg. Feyenoord leek door te drukken, maar verzuimde de wedstrijd te beslissen. Daarmee deed de ploeg zich enorm tekort zondagmiddag.

Ranglijst: Feyenoord blijft op derde plaats, achterstand op koploper groeit naar 14 punten

Clasie: 'gelijkspel een drama voor ons'

Jordy Clasie zat er direct na afloop helemaal doorheen. Geëmotioneerd stond hij de verslaggever van Fox Sports te woord. "Als je het spel ziet, is dit een drama voor ons. "Wij kregen de meeste kansen en waren de enige ploeg die voor de zege ging. Maar als je de bal er niet in schiet, koop je daar niets voor. Als je dat wel doet, win je met 2-0 of 2-0. Zij werden uitgefloten door hun eigen publiek. Dat zegt wel wat over ons. De frustratie zit diep. Van onze kant was het Klassieker-waardig. Ajax kreeg alleen in de laatste minuten wat kansen."

Rutten: 'heb nu alleen een klote gevoel'

Fred Rutten was na afloop voor de camera van Fox Sports duidelijk over zijn gevoelens. Feyenoord speelde goed, maar het gelijkspel was een enorme domper. "Hier houd je een 'klote gevoel' aan over. Dat is gewoon zo. Iedereen heeft een uitstekend Feyenoord gezien. Maar uiteindelijk gaat het om drie punten pakken. Natuurlijk kunnen we met dit spel verder. Als je in een grote uitwedstrijd de tegenstander de wil op kan leggen, dan biedt dat potentie. Maar ik heb nu alleen een 'kl-gevoel'."

"Ik moet dit nu eerst verwerken en 24 uur rouwen. Vanavond ga ik naar het oosten. In de auto zakt dit misschien een beetje."

Kazim ergert zich aan Cillessen

Kazim ergerde zich na afloop voor de camera nog aan de houding van Jasper Cillessen. 'Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Deze wedstrijden hadden we moeten winnen. Dan ben je teleurgesteld als dat niet gebeurt. Zelf had ik een grote kans. Die had ik moeten scoren. Maar Cillessen redde goed.'

De spits had zowel tijdens als na de wedstrijd enkele aanvaringen met Ajax doelman Cillessen. 'Tijdens de wedstrijd feliciteerde ik hem met zijn goede save. Ik heb voor iedereen respect. Maar iedereen heeft een limiet. Hij praat teveel. En praatte steeds tegen de verkeerde persoon. Hij speelde 'baby-games'. Tijdens de wedstrijd houd ik me daar niet mee bezig. Maar na de wedstrijd is het anders. Kom op. Ik ben 28, heb twee kinderen thuis. Dat soort spelletjes speel ik niet.'

Boetius: 'gelijkspel voelt als nederlaag'

Van alle Feyenoorders kwam Jean-Paul Boëtius zondag in de uitwedstrijd tegen Ajax het dichtst bij een doelpunt. Eigenlijk mocht het zelfs een klein wonder heten dat de vleugelaanvaller in de Amsterdam Arena niet tot scoren kwam, aangezien hij Ajax-doelman Jasper Cillessen tweemaal het nakijken gaf. Even zoveel keren zag hij zijn poging echter van de lijn gehaald worden; in de eerste helft door Arek Milik, na rust door nota bene ploeggenoot Colin Kazim-Richards. Mede daardoor kon Boëtius nauwelijks leven met de uiteindelijke uitslag (0-0). ‘Dit gelijkspel voelt als een nederlaag’, verzuchtte hij na afloop.

Tijdens zijn nabeschouwing op de Klassieker kon Boëtius zich beide momenten nog goed voor de geest halen. ‘Dat Milik die bal tegen zijn hoofd kreeg, was voor hem meer geluk dan wijsheid. Zoveel pech, ongelooflijk. In de tweede helft kopte ik de bal richting de lange hoek, precies waar Colin op dat moment stond. Nee, dat neem ik hem niet kwalijk. Het heeft geen enkele zin om de schuld bij één of meerdere medespelers te leggen.’

Boëtius leek diep in de tweede helft opnieuw op weg naar een prima mogelijkheid, totdat hij tijdens een sprintduel met Ricardo van Rhijn naar de grond ging. ‘Dat was een overtreding’, zei de aanvaller stellig. ‘Dat gaf Ricardo later ook toe tegen mij. Heel zuur, maar daar schieten we nu niks meer mee op. Het is heel frustrerend dat we ondanks ons grote overwicht niet hebben gescoord.’

Dat de trekker niet werd overgehaald, was het enige dat Feyenoord zich in Amsterdam kon verwijten, vond ook Boëtius. ‘De opdracht was om hier met lef en durf te spelen, daarin zijn we zeker geslaagd. We voelden ons sterk en zelfverzekerd, dat was ook terug te zien in ons spel. Ik geloof dat alle statistieken in ons voordeel spreken, behalve dan de uitslag. Hoe zuur dat ook is, we moeten uit ons optreden van vandaag toch vertrouwen putten voor de komende weken.’

Clasie: 'dit is enorm frustrerend'

Het gezicht waarmee Jordy Clasie zondagmiddag na afloop van Ajax – Feyenoord (0-0) in de mixed-zone van de Amsterdam Arena de pers te woord stond, sprak boekdelen. De aanvoerder kon zijn frustratie en teleurstelling nauwelijks verbergen, nadat Feyenoord ondanks een groot overwicht had nagelaten om de rivaal te verslaan. ‘Iedereen die deze wedstrijd heeft gezien, zal dezelfde conclusie trekken. Er was maar één ploeg die verdiende te winnen en dat waren wij’, sprak Clasie duidelijke taal. Zelf was de middenvelder een van de grote uitblinkers aan Feyenoord-zijde.

Hoewel Feyenoord in Amsterdam inderdaad negentig minuten lang de bovenliggende partij was geweest, had de ploeg het aan zichzelf te wijten dat het met slechts één punt het veld afstapte, erkende ook Clasie. ‘Als je zoveel beter bent, moet je jezelf belonen. In grote delen van de wedstrijd hebben we Ajax overklast, ze zijn nauwelijks bij onze goal geweest. Daarvoor verdienen we als team complimenten, maar die tellen nu eenmaal niet in het voetbal. Het gaat om de punten en we hebben er slechts één, dat is te weinig na een wedstrijd als deze.’

Tijdens de wedstrijd gingen de gedachten van Clasie meermaals terug naar de eerdere editie van de Klassieker van dit seizoen, toen Ajax onterecht als winnaar van het veld stapte. ‘De wedstrijd van vandaag verliep bijna volgens hetzelfde scenario. Toen zij in de slotfase nog een kans kregen, dacht ik even: het zal toch niet? Hoe het kan dat we twee keer negentig minuten beter zijn en toch niet winnen, weet ik niet. Het is in elk geval doodzonde.’

Gevolg van het gelijkspel in de Arena is dat Feyenoord de achterstand op koploper PSV verder zag oplopen, terwijl het gat met Ajax acht punten blijft. ‘Daarom moeten we de komende tijd niet naar de ranglijst kijken en ook niet over de plaatsen boven ons praten’, zei Clasie. ‘We staan op grote achterstand, dat is duidelijk. We moeten naar onszelf kijken en ons focussen op de punten die in alle overige wedstrijden nog te halen zijn.’

Clasie: 'kom niet aan Kazim'

Jordy Clasie nam het in De Telegraaf nadrukkelijk op voor Kazim. "Je moet niet over onze spits beginnen. Ik weet precies wat jullie willen horen. Dat wij een andere spits moeten halen. Ik zeg je dit: wij zijn blij met Colin!," zo liet de aanvoerder fel weten.

"Hij weet zelf ook wel dat hij kansen mist," zo voegde hij toe in de ochtendkrant. "Maar hij was niet de enige. Al hoef ik helemaal geen mensen aan te wijzen die ook kansen hebben gemist. We missen ze als team en we hebben in dat opzicht ook als team gefaald."

'46 Sigthorsson voor Milik

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 1-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.06. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.