Lazovic helpt Feyenoord aan benauwde overwinning

25 januari 2004
-
-

Feyenoord heeft in de eigen Kuip een zeer benauwde overwinning behaald. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Feyenoord kwam aanvankelijk met 0-2 achter door fouten achterin. Lazovic bleek de verlosser met twee doelpunten in de slotfase.

Feyenoord begon zwak aan de wedstrijd. FC Utrecht was fanatieker, aggressiever en begon met meer zelfvertrouwen in de Rotterdamse Kuip. Het was dan ook niet zo verrassend dat Feyenoord op achterstand kwam. Van Wonderen maakte hands in en duel met Van der Haar. Die claimde geen penalty maar zag hoe de afvallende bal door Tanghe goed werd ingeschoten, in de rechterhoek geschoven onhoudbaar voor Lodewijks. Even later werd Leitoe vrijgelaten. Uit een moeilijke hoek schoof hij de bal diagonaal in de verre hoek. 0-2 al vroeg in De Kuip. Direct ontstond er veel onrust in De Kuip.

Buffel had het enige goede tegenmiddel. Na een snelle uitval begonnen bij Lodewijks, kreeg Schreuder de bal teruggelegd via Kuyt. Hij stuurde Buffel de diepte in. Die passeerde in de loop de FC Utrecht doelman en schoot koelbloedig de aansluitingstreffer binnen.

In de tweede helft was Feyenoord de betere ploeg. Tot doelpunten leek het niet te komen. Kansen waren er wel voldoende. 11 minuten voor tijd hielp Temmink een handje. Hij gaf wat makkelijk een penalty. Bij die penalty kreeg Touzani rood. Kuyt nam hem, ondanks dat FC Utrecht hem door en door kent en hij vorige week ook al een penalty had gemist. Zijn inzet werd in de hoek gestopt. Het was aan de scherpe Lazovic te danken, hij was twee minuten daarvoor ingevallen, dat Feyenoord alsnog gelijk kwam. Hij liep snel in en ramde de rebound in de goal.

Tegen 10 man ging Feyenoord door. Het was opnieuw Lazovic die voor het feest zorgde 5 minuten na zijn invalbeurt kopte hij zijn tweede goal binnen. Bij een voorzet sprong hij niet hoger dan zijn tegenstanders, maar kopte hij wel knap binnen.

Dat betekende een enorme opluchting in De Kuip, die was duidelijk voelbaar. De drie punten zijn van enorm belang in de strijd om de derde plaats en plaatsing voor de UEFA Cup.

Feyenoord loopt drie punten in op AZ

Feyenoord is na de benauwde zege op FC Utrecht drie ingelopen op de nummer drie AZ, dat vrijdag al was onderuitgegaan in eigen huis tegen Den Haag. De achterstand op de derde plaats bedraagt nu nog een punt. Heerenveen volgt vervolgens op twee punten achter Feyenoord op de vijfde plaats. Het blijft dus spannend in de strijd om UEFA Cup voetbal.

1. Ajax 17 43 42-17
2. PSV 17 40 46-13
3. AZ 17 32 34-18
4. Feyenoord 17 31 33-23
5. Heerenveen 17 29 21-19

Kuyt: altijd gevoel gehad dat we zouden winnen

Kuyt miste na een penalty vorige week tegen FC Utrecht opnieuw een penalty. Hij had het geluk dat Lazovic in de rebound de bal alsnog binnenwerkte. "Daar ben ik hem zeer dankbaar voor". Toch had hij geen moment getwijfeld of hij de penalty zou moeten nemen, terwijl hij wist dat FC Utrecht precies weet hoe hij zijn penalties neemt. "Je speelt tegen je oude club en dan wil je je extra bewijzen. Als je dan de mogelijkheid hebt om te scoren, al is het via een penalty, dan wil je dat doen. Als ik goed in de hoek schiet mag het geen probleem zijn. De keeper zat goed in de hoek, maar had hem gelukkig niet klem. Maar ik had hem gewoon in de touwen moeten schieten."

"Het is zonde dat we zo slecht aan de wedstrijd begonnen. Dat had nooit mogen begonnen." Reden daarvoor? "We vinden met zijn allen dat we niet naar excuses moeten zoeken, maar gewoon goed moeten gaan voetballen. Ik had de hele wedstrijd wel het vertrouwen dat wij de wedstrijd gingen winnen. Zeker thuis in De Kuip kunnen we van iedere tegenstander winnen. Uiteindelijk hebben we in de tweede helft dan toch wel laten zien dat we veel meer kwaliteiten hebben."

FC Utrecht: Touzani ('77)

Patrick Lodewijks, Chong gug Song, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Ramon van Haaren, Ebi Smolarek, Alfred Schreuder, Sebasti?n Pardo ('81 Mariano Bombarda), Robin van Persie ('77 Danko Lazovic), Dirk Kuyt, Thomas Buffel

Opstelling FC Utrecht

Ponk, Keller, Zwaanswijk, Touzani, Braafheid ('88 Broerse), Leitoe ('69 Kruys), Bosschaart, De Jong, v.d.Bergh ('89 Chaiat), Tanghe, v.d.Haar

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.