15 januari 2023
Euroborg
ESPN

Oppermachtig Feyenoord wint van zwak FC Groningen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. Nadat concurrenten PSV, FC Twente en Ajax punten verspeelden, wist Feyenoord wél te winnen op bezoek bij FC Groningen. Via doelpunten van Igor Paixao, Orkun Kökcü en Santiago Gimenez werd er met 0-3 gewonnen in De Euroborg. De voorsprong van Feyenoord op nummer twee AZ bedraagt nu vier punten.

Feyenoord stond, in tegenstelling tot de laatste wedstrijden, scherp aan de aftrap. Al binnen drie minuten had Jahanbakhsh de score moeten openen, maar na een knappe actie van Paixao schoot de buitenspeler recht op doelman Verrips af. Feyenoord hield het goede gevoel wel vast en was oppermachtig in de niet uitverkochte Euroborg. In de 19e minuut werd het beloond voor het goede spel, toen Paixao bij de tweede paal de 0-1 binnenkopte. De aanvalsopzet over rechts verliep via Jahanbakhsh, waarna Wieffer een afgemeten voorzet afleverde.

Na een half uur spelen had Szymanski de 0-2 op zijn voet, maar hij kon een werkelijk oogstrelende aanval niet afronden. Na een heerlijke lobbal van Wieffer en een strakke voorzet van Kökcü stuitte de Poolse middenvelder op de voet van Verrips. Desondanks was het nog geen minuut later alsnog 0-2, toen Kökcü het van afstand probeerde en knap de verre hoek vond. Voor rust probeerden Wieffer en Jahanbakhsh het eveneens van afstand, maar deze pogingen werden ternauwernood uit de rechterhoek getikt door Verrips, die zijn ploeg daarmee op de been hield. De ruststand was derhalve 0-2 en daar mocht FC Groningen niet over klagen, want Feyenoord was oppermachtig.

Vlak na rust was de eerste kans opnieuw voor Jahanbakhsh, maar dit keer werd zijn schot van richting veranderd waardoor deze rakelings naast ging. Ook Hancko was dichtbij, maar zijn inzet trof hetzelfde lot. Na de openingsfase bleef het vrij rustig qua kansen en na ruim een uur spelen bracht Slot de eerste verse kracht in het veld: Taabouni verving Szymanski. Taabouni liet zich met een goede voorzet meteen zien, maar Paixao zag zijn hakbal voorlangs gaan. Zo’n 20 minuten voor tijd kwam ook Gimenez in het veld, in de plaats van Danilo.

Een kwartier voor tijd liet FC Groningen zowaar van zich horen, met name via spits Ricardo Pepi. De Amerikaan trof éénmaal doel, maar had daarbij wel opzichtig zijn hand gebruikt. Even later schoot de spits wild over en zijn derde poging werd erg knap gepakt door Bijlow. Daardoor rook FC Groningen onnodig toch wat bloed, zeker omdat Feyenoord had verzuimd de wedstrijd definitief te beslissen. De laatste tien minuten mocht Wålemark ook nog invallen, omdat Jahanbakhsh krampverschijnselen had. Ook Idrissi kwam in het veld voor Paixao, die met een hard schot de vuisten van Verrips vond. In de blessuretijd was het Santiago Gimenez die Feyenoord met een knappe goal op 0-3 zette. Hij creëerde de kans geheel zelf en nadat Blokzijl simpel werd omspeeld, schoof hij de bal in de rechteronderhoek binnen. De eindstand werd daarmee bepaald op 0-3.

Tsja, normaal gesproken sluiten we af met de aankondiging van de wedstrijd van volgende week. Dat zal nu niet nodig zijn. Tot volgende week!!

Orkun Kökcü: ‘Vaak trainen zorgt voor een vaste trap’

Met een doelpunt van buiten de zestienmeter was Orkun Kökcü zondagmiddag opnieuw belangrijk voor zijn ploeg. Sinds zijn debuut is hij de speler met de meeste Eredivisiegoals van buiten de zestienmeter. Na afloop werd deze statistiek aan hem voorgelegd door Hans Kraaij Jr.

“Een tijdje geleden las ik de statistiek. Ik moet het niet echt hebben van de teruggetrokken ballen, maar als ik zelf kan klaarleggen gaat het me goed af. Het midden was vaak vrij, want zij stapten niet echt uit. Dat zei ik tegen de jongens aan de zijkant. Ik stuurde hem echt richting de verre hoek. Als je er vaak op traint, krijg je een vaste trap. Ik heb vooral in de periode toen ik net bij het eerste kwam, heb ik erg veel geoefend. Nu houd ik het gewoon goed bij.”

Over de wedstrijd was Kökcü kort: “We waren echt gefocust in het begin, omdat we hem de afgelopen twee wedstrijden al snel tegen kregen. FC Groningen heeft het lastig en dan moet je gewoon beter zijn dan dit. Als Feyenoord zijnde kijken we alleen naar onszelf.”

Mats Wieffer: ‘Duels winnen is het belangrijkste voor me’

Net als afgelopen donderdag, mocht Mats Wieffer ook vandaag weer in de basis beginnen tegen FC Groningen. De middenvelder speelde opnieuw een sterke wedstrijd en gaf na de wedstrijd zijn interview bij ESPN.

“Het ging vandaag wel weer gewoon lekker. We speelden als team goed en dat helpt voor jezelf ook wel. We hadden wat eerder de derde moeten maken, dan was het sneller gespeeld geweest. Op twee kansen na hebben we niets weggegeven.”

Wieffer ging ook nog in op zijn eigen spel, positie en samenwerking met Kökcü: “Ik ben meer van de restverdediging. We vullen elkaar goed aan denk ik. Als ik hard werk en duels win, dan komt het voetbal vanzelf wel. Ik weet dat ik het kan, dus ik ben blij dat het er de laatste weken uit komt. Ik moet gewoon zorgen dat ik goed speel en dan maakt het niet uit of er iemand bij komt. Ook tegen Ajax zal ik hetzelfde proberen als ik altijd doe en vooral de duels te winnen, daarvoor sta ik op 6.”

Arne Slot: ‘Knap dat we zo dominant konden spelen’

Na de ruime 0-3 overwinning op FC Groningen, verscheen trainer Arne Slot voor een kort interview voor de camera van ESPN. De oefenmeester gaf aan dat hij het knap vond dat zijn ploeg zo dominant was, en ook ging hij in op de samenwerking tussen middenvelders Kökcü en Wieffer.

“Ik vind het vooral heel knap dat we zo dominant kunnen spelen op bezoek bij FC Groningen, en dat we zoveel controle hebben en kansen creëren. Ik vind het heel prettig om Orkun te zien spelen, maar ook Mats speelde vandaag een uitstekende wedstrijd. Mats geeft ons ook nog wat extra lengte bij lange ballen. Het is natuurlijk ook lekker om in dit elftal te komen, omdat we goed de vrije man kunnen vinden.”

'74 Lundqvist voor Valente

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.24. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.