6 november 2022
Kras Stadion
ESPN

Eenvoudige zege Feyenoord op slap FC Volendam; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag een zorgeloze overwinning geboekt op FC Volendam. Aan de dijk werd er met 0-2 gewonnen dankzij doelpunten in de eerste helft van Danilo en Szymanski. Na rust viel er weinig meer te genieten en kon Feyenoord de wedstrijd rustig uitspelen.

Bij Feyenoord kreeg Quilindschy Hartman het vertrouwen van Slot, wat ten koste ging van Marcos López. Verder waren er geen wijzigingen in de basiself ten opzichte van de wedstrijd tegen Lazio. Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en kreeg in de eerste 10 minuten al vier aardige mogelijkheden. Na een goede actie van Paixao werd zijn voorzet ternauwernood weggewerkt door Mirani en even later schoot Szymanski recht op Stankovic af. Hetzelfde deed ook Danilo, waarna de grootste kans voor Geertruida was. Van een meter of 10 schoot de verdediger echter onbesuisd en hard over.

Na een kwartier spelen was het bij het prijsschieten eindelijk raak. Danilo kreeg alle vrijheid bij een afgemeten voorzet van Dilrosun en kon eenvoudig de 0-1 in de rechterhoek schuiven. Na de openingstreffer ging de Feyenoord-storm wat liggen. Het duurde tot zo’n tien minuten voor rust totdat er weer een goede kans viel te noteren en dat was met wat mazzel. Een voorzet van Dilrosun verdween via een Volendam-verdediger op de lat. Kökcü probeerde het nog van afstand, maar ook deze bal wilde er niet in. Szymanski en Geertruida zagen hun inzetten ook over en naast het aluminium verdwijnen, waardoor de ruststand slechts 0-1 leek te worden. Twee minuten voor rust werd het echter alsnog 0-2, toen een scherp uitgespeelde counter werd bekroond met een prachtig afstandsschot van Szymanski in de verre hoek. Daarmee kwamen de verhoudingen op het veld iets beter tot uiting op het scorebord.

De tweede helft begon vrij tam. Feyenoord nam geen grote risico’s en werd wat slordiger aan de bal, en FC Volendam was simpelweg niet bij machte om iets te creëren. Na een uur spelen bracht Slot twee verse krachten in de ploeg: Walemark en López vervingen Paixao en Hartman. Omdat er verder niets noemenswaardigs gebeurde, houden we het bij het vermelden van de wissels. Wieffer en Gimenez kwamen 20 minuten voor tijd in het veld, voor Timber en Danilo. Gimenez kreeg niet veel later nog wel een goede kans, maar opnieuw was Stankovic een grote sta in de weg. Daar bleef het bij, want los van wat enthousiaste lange ballen en verre inworpen kwam FC Volendam ook niet meer. Daarmee boekte Feyenoord dankzij een overtuigende eerste helft een simpele 0-2 overwinning.

Voor Feyenoord resten nog twee competitiewedstrijden voordat het omstreden WK in Qatar van start gaat. Donderdag ontvangt het om 20:00 uur SC Cambuur, en aanstaande zondag wordt de Rotterdamse derby tegen Excelsior op Zuid gespeeld.

Orkun Kökcü: ‘We hebben gedaan wat we moesten doen’

Feyenoord wist zondagmiddag onder winterse omstandigheden met 0-2 te winnen van FC Volendam. De doelpunten kwamen van de voeten van Danilo en Szymanski. Vlak na de wedstrijd gaf aanvoerder Orkun Kökcü bij ESPN aan dat de tank na de pauze wel leeg was.

“Het was weer wat kouder dan normaal. We zijn vandaag goed en fel begonnen, maar daarna was het niet echt veel meer. Dat zal ook wat met afgelopen donderdag te maken hebben gehad. Maar we hebben gedaan wat we moesten doen. Nu moeten we weer door. We zijn tegen Fortuna in de fout gegaan en daarom hamerde de trainer op de scherpte bij ons. Het helpt natuurlijk dat je voor rust de 0-2 maakt. Er zat ook niet zo heel veel meer in de tank. Laten we de tweede helft maar vergeten.”

Arne Slot: ‘Uiteindelijk is het een topweek geweest’

Het was voor Feyenoord belangrijk om na de fantastische wedstrijd van afgelopen donderdag, de stijgende lijn door te pakken tegen FC Volendam. Oefenmeester Arne Slot zag zijn ploeg dat vooral voor rust goed doen, wat zich uitte in een 0-2 voorsprong bij rust. Bij ESPN deed Slot zijn verslag van de wedstrijd.

“Het was niet handig dat we ons enorme overwicht zo weinig in de score tot uitdrukking lieten komen. Het was een compleet andere wedstrijd dan donderdag, waarin we meer verdedigende arbeid moesten leveren. Nu hadden we meer vrijheid waarmee een verdediger kon instappen. Daar creëerden we al vijf à zes goede kansen uit. Gelukkig maakten we vlak voor rust de 0-2.”

Over de tweede helft was Slot duidelijk: “Ook in de tweede helft hebben we in het begin wat goede kansen gehad. De tegenstander ging iets optimistischer spelen, en ik ben tevreden dat we ze in die fase ver van de goal hebben afgehouden. Dat het aanvallend wat minder en slordiger werd, had ook wel wat te maken met de stand denk ik. Het was vooral bij Geertruida even schrikken, want als een speler naar zijn knie grijpt zonder een bal in de buurt, dan is het vaak foute boel. Gelukkig kon hij doorspelen en uiteindelijk is het dus een topweek geweest. Met name door afgelopen donderdag, want bij FC Volendam winnen is wel iets wat Feyenoord hoort te doen.”

Quinten Timber: ‘Het is al een paar weken best zwaar’

In de wedstrijd tegen FC Volendam mocht Quinten Timber opnieuw de 90 minuten volspelen. De middenvelder ging bij ESPN nader in op het dubbele programma, dat Feyenoord de afgelopen weken moest afwerken.

“Het is al een paar weken best zwaar. Het is een kwestie van goed herstellen en dan weer door gaan. Het zit ook een beetje in je hoofd, want als je lekker in de wedstrijd zit wil je gewoon spelen en doorgaan. Als je geen 100% wilt geven, moet je er gewoon niet staan. Ik denk dat we vandaag goed de vrije man konden vinden en dat we veel kansen creëerden. We hebben de hele wedstrijd de controle gehad en dat is wel een lekker gevoel. Uiteindelijk maak je ze niet allemaal, maar we hebben ook niets weggegeven. Je wint overtuigend en daar ben ik blij mee.”

'80 Payne voor James

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 0-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.47. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.