3 september 2022
De Adelaarshorst
ESPN

Feyenoord komt dramatische start nipt te boven in Deventer; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zaterdagavond in het zuidwesten van Overijssel met 3-4 gewonnen van Go Ahead Eagles door doelpunten van Danilo (2x), Dilrosun en Szymanski. Hoewel Feyenoord al vroeg op een 2-0 achterstand kwam, lukte het de ploeg van Arne Slot om binnen een uur spelen het tij te keren. Bij de Rotterdammers was, mede dankzij de afwezigheid van Lutsharel Geertruida, een basisplek weggelegd voor debutant Fredrik Bjorkan. Verder begon Arne Slot met David Hancko centraal achterin, ten koste van Jakob Rasmussen. Zoals eerder deze week bekend werd gemaakt, droeg Orkun Kökcü de aanvoerdersband.

Terwijl de bal het veld van de Adelaarshorst nog nauwelijks had aangeraakt, kwam Feyenoord al op achterstand. Een naar het midden teruggekopte vrije trap van de Eagles belandde voor de voeten van Linthorst, die vrijwel direct uithaalde. Zijn inzet verdween als een flipperkastbal via twee Feyenoorders in de goal van Bijlow, waardoor Walemark zijn naam uiteindelijk aan de verkeerde zijde van het scorebord zag verschijnen. Nog voordat er een kwartier was verstreken, wisten de Deventers de score zelfs te verdubbelen. Een voorzet vanaf de rechterkant van Adekanye werd door de vrijstaande Lidberg fier binnengekopt en strafte daarmee de ontbrekende scherpte bij Feyenoord genadeloos af.

Ondanks de moeilijkheden achterin, verloor Feyenoord de mogelijkheden voorin niet uit het oog.
Halverwege de eerste helft moest Walemark sprinten om de bal binnen te houden en werd zijn inspanning - nadat hij daar nog een puike voorzet uit had gesleept - beloond door Danilo. De Braziliaan schoot de bal zonder aarzelen in het Deventerse doel. Een paar minuten voor rust was het wederom Walemark die Danilo wist te vinden, ditmaal links vanaf de kop van de zestien. De kopbal van Danilo was ongrijpbaar voor keeper De Lange, die een handlengte tekort kwam. Vlak voor het rustsignaal kreeg Feyenoord nog een aantal opeenvolgende kansen uit een vrije trap van Kökcu en meerdere rebounds, maar ditmaal stond De Lange meerdere malen z'n mannetje. Hierdoor werd de ruststand bepaald op 2-2, waar de Eagles ondanks hun goede start het meest blij mee mochten zijn.

Tien minuten na de gebruikelijke halve tijd-hervatting lukte het Feyenoord om de vervelende smaak van de beginfase van de eerste helft weg te poetsen. Met een slim steekballetje bereikte Szymanski de doorgelopen Dilrosun, die zijn ploeg vervolgens met overtuiging voorbij de Eagles schoot. Al in de rust had Slot overigens Mimeirhel Benita gebracht voor Marcus Pedersen en na de 2-3 kwam ook Quilindschy Hartman in de ploeg voor Fredrik Bjorkan.

In de 73e minuut kreeg Danilo een uitgelezen kans om een hattrick te maken, maar van een meter of 10 schoot de spits naast de goal van De Lange. Dit betekende ook meteen het einde van zijn wedstrijd, want hij werd na deze actie vervangen door Oussama Idrissi. Tegelijkertijd kwam Alireza Jahanbakhsh in het veld voor Patrik Walemark. Tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd kreeg Sebastian Szymanski het ineens op de heupen. De huurling van Dinamo Moskou schoot op verwoestende wijze vanaf afstand de 2-4 tegen de touwen. Een prachtige goal waarmee de wedstrijd in het slot werd gegooid. In de slotfase kwam Rasmussen nog voor Hancko. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd maakte Edvardsen nog de 3-4, maar verder kwamen de Eagles niet. Daarmee werd de overwinning na een slecht begin uiteindelijk over de streep getrokken, waardoor Feyenoord naar plek twee op de ranglijst stijgt.

Aanstaande donderdag begint voor Feyenoord een nieuw Europees avontuur. Na het succesvolle seizoen in de Conference League, mag de ploeg van Arne Slot het nu gaan laten zien in de Europa League. Om 21:00 uur wordt er in het Stadio Olimpico afgetrapt tegen Lazio, om vervolgens op zondag om 20:00 uur thuis tegen Sparta aan te treden.

[video] Highlights Go Ahead Eagles - Feyenoord

Orkun Kökcü: 'Hebben aangetoond veerkracht te hebben'

Feyenoord begon zaterdagavond dramatisch aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Al binnen het kwartier keek het tegen een 2-0 achterstand aan, maar nog voor rust repareerde Danilo de schade met twee doelpunten. Na rust liep Feyenoord weg via Dilrosun en Szymanski en behaalde het een 3-4 overwinning. Na afloop verscheen kersverse aanvoerder Orkun Kökcü voor de camera's van ESPN.

"Ik moet zeggen dat ik nooit het gevoel heb gehad dat er niks te halen viel, maar we begonnen gewoon slordig. Dat is nooit lekker, maar we hebben vorig jaar al aangetoond dat we veerkracht hebben. In de rust werd Arne wel even boos op ons. We pakten het na de 2-0 goed op, maar het begon gewoon allemaal met een verkeerde instelling. We moeten duels winnen en inzet tonen. Dat kregen we wel even te horen in de rust."

[video] Mimeirhel Benita na zijn Eredivisie-debuut: ‘Trots op het vertrouwen dat ik krijg’

Javairô Dilrosun: 'Geen moment van twijfel gehad'

Dankzij een 3-4 overwinning op Go Ahead Eagles is Feyenoord naar de tweede plaats op de ranglijst gestegen. Na de eerste fase van de wedstrijd leek het op een deceptie uit te draaien, maar de 2-0 achterstand werd omgedraaid tot een 2-4 voorsprong, die in de slotminuut nog tot 3-4 werd teruggebracht. Javairô Dilrosun gaf na afloop zijn commentaar bij ESPN.

Dilrosun begon met wat opheldering over zijn favoriete positie: "Ik kan aan beide kanten spelen, dat ligt een beetje aan de wedstrijd. Ik speel niet per se het liefst op rechts of links. Wanneer de tegenstander inzakt, sta ik liever op links. Vandaag ging het wel oké. Go Ahead maakte het ons in de eerste helft erg lastig, zeker met de fans erachter. Daarna hebben we goed gespeeld en laten zien dat we een goede ploeg zijn. Eigenlijk is er geen moment van twijfel geweest en heb ik altijd het gevoel gehad dat we de wedstrijd zouden winnen. De 2-0 achterstand kan natuurlijk vervelend aflopen, maar we hebben het goed uitgespeeld. Jammer van de drie tegendoelpunten. De mooiste van ons was die van Sebastian. Gelukkig heeft hij hem in september gemaakt, anders was hij een concurrent voor het doelpunt van de maand in augustus."

De aanvaller ging ook nog kort in op zijn persoonlijke ontwikkeling: "Ik vind dat het oké gaat. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten in de Eredivisie, moet ik eerlijk zeggen. Persoonlijk vind ik dat ik elke wedstrijd belangrijk moet zijn. Vandaag is dat met mijn doelpunt denk ik wel gelukt."

[video] Twee assists voor Patrik Wålemark | ‘Al met al een belangrijke en goede overwinning’

Arne Slot: 'Ik heb ons uitstekend zien spelen'

Een korte tijd leek de wedstrijd van Feyenoord de verkeerde kant op te gaan. In Deventer kwam de thuisploeg op 2-0, maar dankzij goals van Danilo (2), Dilrosun en Szymanski werd er alsnog gewonnen. Trainer Arne Slot zag bij ESPN dat zijn ploeg zoals wel vaker terugkwam van een achterstand.

De trainer werd geconfronteerd met de veel voorkomende veerkracht van zijn ploeg bij een achterstand: "Ik weet niet of het een compliment is, maar het zou aan de wissels kunnen liggen of aan veerkracht. Ik vind dat we dit seizoen uitstekende wisselspelers hebben. Als ze erin komen hebben ze een goede inbreng. Je hebt alleen liever dat ze vanaf het begin goed spelen, maar goede wissels helpen in ieder geval wel."

Vervolgens ging hij verder over de wedstrijd: "Het is niet lekker om in zo'n fanatiek stadion met 2-0 achter te komen. Gezien hun positie op de ranglijst is het dan niet fijn dat we de tegenstander zo veel energie geven. Ik heb ons vandaag, behoudens het eerste kwartier, echter uitstekend aan de bal zien spelen. Het duurt door de 2-0 achterstand alleen wel lang voor je dat in de score tot uitdrukking brengt. Na de 2-4 was het wel gespeeld."

Tenslotte legde de oefenmeester de zwakte van vandaag bloot en ging hij in op de uitvallers: "De grote les van vandaag is dat we hartstikke goed kunnen voetballen, maar dat we ook elke seconde nog een tegengoal kunnen krijgen. Dat was de afgelopen weken juist wel goed in orde, maar vandaag overduidelijk niet. Daarentegen scoorden we vandaag wel weer makkelijk. Het wisselen was vandaag wel lastig, omdat we niet precies wisten wie 90 minuten konden spelen. We moesten onze vijfde wissels aan Hancko besteden, terwijl we wisten dat Kökcü waarschijnlijk ook geen hele wedstrijd kon spelen. Dat heeft hij goed gedaan. Marcus ging er in de rust uit met een lichte knieblessure. Ik weet nog niet of dat voor donderdag een probleem gaat zijn. Het was natuurlijk wel mooi om te zien dat onze jeugdspelers het ook in deze selectie een kans krijgen en die goed invullen. Mimi had een paar kleine momentjes, maar deed het verder goed, net als Quilindschy Hartman."

[video] 'We hebben veerkracht getoond' | Slot trots op Feyenoord ondanks slechte start tegen Go Ahead Eagles

Danilo Pereira: 'Mijn eerste goal was de mooiste'

Met twee doelpunten bracht Danilo zijn ploeg vandaag terug in de wedstrijd. In de Adelaarshorst werd de overwinning in de tweede helft veiliggesteld door Dilrosun en Szymanski. Danilo deed zijn verhaal na de wedstrijd bij Hélène Hendriks.

"Ik denk dat we het als team hebben verdiend. We hebben het goed gegaan na de 2-0 achterstand. We hebben teamspirit laten zien en kwamen goed terug. Ik heb geen idee hoe de start zo slecht was, dat mag nooit gebeuren. Het toont wel aan dat we sterk zijn als team om de manier waarop we terugkwamen. Dat had vooral te maken met geduld. Ik denk dat mijn eerste goal beter was dan de tweede, maar dat had er vooral mee te maken dat we daarmee de spirit terug kregen. Ik ben er erg blij mee, voor mezelf en voor het team. Tegen het einde van de wedstrijd had ik kramp, dus dat is niets om zorgen om te maken. Ik had alles gegeven en hoop dat ik snel 90 minuten kan gaan spelen."

[video] Sebastian Szymański blij met zijn goal voor Feyenoord | 'Goede moment om te scoren'

15  3 0-2 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.