19 december 2021
De Kuip
ESPN

Fouten doen Feyenoord de das om in Klassieker; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag met 0-2 verloren van Ajax. De doelpunten van de uitploeg vielen uit een eigen doelpunt van Senesi vlak voor rust en een penalty van Tadic. Feyenoord was zeker in de tweede helft de bovenliggende partij, maar kon onvoldoende creëren. Door de nederlaag blijft Feyenoord op de derde plaats in de Eredivisie staan.

Feyenoord en Ajax maakten er in de eerste helft niet bepaald een spektakel van. Met vijf gele kaarten, waarvan twee voor Feyenoord, was de hoofdrol voor Klassieker-debutant Higler. Verder oogde het spel aan beide kanten erg slordig; veelvuldig balverlies zorgde ervoor dat er nauwelijks kansen bij elkaar werden gespeeld. Ajax had het meeste balbezit, maar kwam niet verder dan een boogballetje van Antony, daar waar Feyenoord iets vaker voor dreiging kon zorgen. Zo schoot Toornstra over, mikte Kökcü een vrije trap in de muur en kon Pedersen nét niet goed genoeg terugleggen op Linssen. De rust leek hierdoor met 0-0 te worden bereikt, maar vlak voor rust kwam Ajax uit het niets op 0-1. Een lage voorzet van Tadic werd door Senesi ongelukkig en knullig in zijn eigen doel gewerkt, waarmee hij net als vorig jaar in de Klassieker aan de verkeerde kant van het scoreformulier opgeschreven kon worden.

In de rust moest Luis Sinisterra in de kleedkamer achterblijven. Zijn vervanger, Reiss Nelson, was in de tweede minuut na rust meteen dicht bij de gelijkmaker. De Engelsman schoot iets te wild en zag zijn inzet over de goal van Pasveer verdwijnen. Ook in het vervolg van de tweede helft kwam er regelmatig gevaar van Nelson af, maar keer op keer kon Feyenoord niet afdrukken. Het was een stuk sterker dan Ajax, dat vrijwel niets creëerde. Halverwege de tweede helft bracht Arne Slot Cyriel Dessers in de ploeg, ter vervanging van Bryan Linssen.

Feyenoord bleef op zoek naar de 1-1 en zoals vaker in de voetballerij valt het doelpunt dan aan de andere kant. Uit een spaarzame counter van Ajax werd de ingevallen Rensch door Nelson gevloerd, waarna Higler naar de stip wees. Bijlow kwam er dicht bij, maar kon de inzet van Tadic niet stoppen. Na de 0-2 kon Feyenoord geen doorbraak meer forceren, waardoor het tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aan liep.

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de laatste competitiewedstrijd van 2021. Om 18:45 uur speelt het in het Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen.

[video] Highlights | Feyenoord - Ajax

Jens Toornstra: 'Het is op de details beslist'

Het was een nederlaag met een erg zure nasmaak voor Feyenoord. De Klassieker werd zondagmiddag met 0-2 verloren, wat een vertekend beeld van de krachtsverhoudingen was. Zeker in de tweede helft had Feyenoord recht op de gelijkmaker, maar uit het niets viel de 0-2 uit een penalty. Jens Toornstra deed bij ESPN zijn verhaal over de wedstrijd.

“Ik denk niet dat we hier hadden hoeven verliezen. Bij de 0-1 was ik in de veronderstelling dat Guus dichterbij was. Dat was een verkeerde inschatting van mij. De kans die volgde was één van de eerste kansen uit de eerste helft. DIe penalty was zuur, maar ik heb ook aan de andere kant genoeg dingen zien gebeuren in de zestien. Die handsbal bijvoorbeeld. De details geven vandaag helaas de doorslag.”

“We wilden ze vroeg onder druk zetten, maar dat ging niet altijd heel goed. In de tweede fase wisten zij ook niet goed wat ze moesten doen, dat zie je aan slechts één schot op goal. In de tweede helft nemen we iets meer risico en moet hij een keer goed vallen, maar dan krijg je die penalty om de oren. We hadden graag een resultaat neergezet vandaag, maar het is op de details beslist.”

[video] Guus Til baalt van wedstrijdverloop Klassieker: ‘Zonde dat het op deze manier 0-2 wordt’

Arne Slot: 'Had het gevoel dat de 1-1 zou vallen'

Feyenoord heeft de Klassieker in eigen huis erg ongelukkig met 0-2 verloren. Een eigen doelpunt en een penalty deden Feyenoord zondagmiddag de das om, in een verder erg tegenvallende Klassieker. Na afloop van de wedstrijd gaf Arne Slot zijn mening bij ESPN.

“Het was een frustrerende middag. Ik was vooral nieuwsgierig of we er een gelijkwaardige wedstrijd van konden maken. Het is beide partijen goed gelukt om de ander het voetbal onmogelijk te maken. Wij hebben daarin misschien wel de beste kansen gehad. Het is goed gelukt om de vrije man bij Ajax eruit te halen en na rust kwamen we zelf goed in het spel. We hadden constant het gevoel dat de 1-1 er wel in zat.”

Om vervolgens verder te gaan over de wedstrijd: “We hebben het al vaker gezien dit seizoen, dat de tegenstander relatief vaak scoort uit de kansen die ze krijgen. Vandaag hebben we het zelfs voor elkaar gekregen om twee tegengoals te krijgen, terwijl de tegenstander maar één schot op doel had. Dat is enorm frustrerend. Het is een wedstrijd van weinig kansen, dus dan is een eigen goal niet zo handig. Aan de bal had ik graag gezien dat we iets vaker dreigend konden worden uit de omschakeling. Daar waren we alleen wat te slordig in. We kregen wel steeds meer ruimte tegen het einde en het was een beetje wachten op de 1-1. Maar na de strafschop en de 0-2 was het gespeeld. Het spel opzich geeft wel houvast richting de rest van het seizoen. Vooral de manier waarop we het Ajax moeilijk hebben gemaakt. Ik vond ons de tweede helft fysiek verder dan Ajax, maar helaas hebben zij met 0-2 gewonnen.”

Tot slot was Slot kort en bondig over de wissel van Sinisterra: “Sinisterra was geblesseerd in de kleedkamer achter gebleven. Die zal woensdag waarschijnlijk niet gaan spelen.”

[video] Slot zag een gelijkwaardige Klassieker tussen Feyenoord en Ajax: 'Allebei niet zo goed'

Guus Til: 'Dit is best wel een grote tik'

Feyenoord heeft zondagmiddag een vervelende 0-2 nederlaag geleden tegen Ajax. Met slechts één schot op doel voor beide ploegen, was het een saaie Klassieker te noemen. Een gelijkspel was meer op zijn plek geweest, maar helaas waren de hoofdstedelingen de meest gelukkige partij. Bij ESPN gaf Guus Til zijn visie op de wedstrijd.

“Ik denk dat ons plan best goed uitkwam. We stonden goed en hebben weinig weggegeven. Het was vooral een vechtwedstrijd. De details hebben de doorslag gegeven, want ik denk niet dat er een bovenliggende partij was. Het is geen fijne wedstrijd om te spelen, want je creëert het liefst veel kansen natuurlijk. We moesten nu als team goed staan en vechten. In de tweede helft stapte ik iets eerder door op de centrale verdediger en speelden zij wat sneller de lange bal. Voor de penalty had ik echt het gevoel dat hij nog goed zou kunnen vallen. In die periode maakten wij, ondanks de weinige kansen, meer aanspraak op een doelpunt dan zij.”

“Het leek een super slechte wedstrijd, omdat er veel één tegen één duels waren. Desalniettemin is dit best wel een grote tik. Ik had het gevoel dat we zeker een punt hadden kunnen pakken.”

[video] Jens Toornstra is kritisch op Feyenoord en zichzelf na de 2-0 nederlaag tegen Ajax

'73 Rensch voor Timber

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 1-1 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.68. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.