3 oktober 2021
Gelredome
ESPN

Persoonlijke fouten doen Feyenoord de das om in Arnhem; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag zijn tweede competitienederlaag opgelopen. In Arnhem zat het geen moment lekker in de wedstrijd en kon het totaal geen vuist maken tegen Vitesse. Desondanks speelde de thuisploeg niet veel kansen bij elkaar, maar dankzij twee enorme persoonlijke fouten kon Loïs Openda twee keer scoren. Guus Til had Feyenoord nog wel langszij gebracht, maar na de 2-1 was de tank leeg bij de equipe van Arne Slot.

Feyenoord begon uitermate zwak en ongeconcentreerd aan de wedstrijd. Al binnen twee minuten kwam het goed weg, toen Darfalou wild over de goal van Bijlow schoot na een fout van Jahanbakhsh. Het bleek uitstel van executie, want slechts vijf minuten later kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Dit keer was het Marcos Senesi die nog niet bij de les was. De Argentijn twijfelde te lang om een lange bal te geven en zag de bal afgesnoept worden door Loïs Openda, die vervolgens beheerst om Bijlow heen ging en de 1-0 binnentikte. Niet veel later moest Senesi noodgedwongen naar de kant met een lichte liesblessure; zijn vervanger was Lutsharel Geertruida.

Na de voorsprong ontspon zich een aantrekkelijk duel, met over en weer ruimtes op het middenveld. Vitesse ging hier het best mee om en leek op weg te zijn naar een ruimere voorsprong. Zoals al vaker dit seizoen was daar echter Guus Til, die zijn ploeg terug in de wedstrijd hielp. Met een mooie, geplaatste kopbal in de verre hoek rondde hij een knappe actie van Marcus Pedersen succesvol af. Niet veel later kreeg Til opnieuw een goede kans, maar dit maal kon doelman Houwen - die de in de warming-up geblesseerde Schubert op het laatste moment verving - met zijn tenen redding brengen. Aan de andere kant bracht Bijlow nog knap redding op een schot van Darfalou. De 1-1 ruststand was daarmee een juiste aftekening van de machtsverhoudingen, al had Vitesse wat meer het initiatief.

Een halve minuut na rust stonden de Arnhemmers alweer op voorsprong. Dit maal ging Geertruida flink in de fout en andermaal was het Openda die profiteerde met een schot in de verre hoek: 2-1. Al vrij snel na de tegentreffer kreeg Luis Sinisterra een uitgelezen kans om de balans weer recht te trekken, maar hij schoot ongelukkig over de bal heen. In tweede instantie kreeg ook Jahanbakhsh de bal niet tegen de touwen.

Met nog een kwart wedstrijd te spelen bracht Arne Slot Jens Toornstra en Cyriel Dessers in de ploeg voor Fredrik Aursnes en Bryan Linssen. Dit had niet het gewenste effect, want Feyenoord bleek niet bij machte om de Arnhemse defensie kapot te spelen. Keer op keer was het slordig in balbezit en werd het afgetroefd in de duels. Pas tegen het eind van de wedstrijd werd het nog enigszins gevaarlijk via Toornstra en Sinisterra. Vitesse had deze scherpte wél en in combinatie met het vele tijdrekken om Feyenoord uit het ritme te houden, bleef de 2-1 - ondanks twee rode kaarten voor Vitesse in ruim tien minuten blessuretijd - op het scorebord staan. Daarmee is de tweede competitienederlaag voor Feyenoord een feit.

[video] Highlights Vitesse - Feyenoord

Jens Toornstra: 'Brengen onszelf in deze positie'

Feyenoord heeft zondagmiddag uit tegen Vitesse met 2-1 verloren. Nadat Feyenoord in beide helften snel op achterstand kwam dankzij persoonlijke fouten, kon het tij niet meer worden gekeerd. Ook toen halverwege de tweede helft Jens Toornstra en Cyriel Dessers werden ingebracht bleef Feyenoord onmachtig. Na afloop gaf Toornstra aan dat het een frustrerende pot was.

“Ik denk dat de bal meer stil heeft gelegen dan dat ‘ie gerold heeft. Vitesse heeft de hele wedstrijd dood gelegd,” reageerde de aanvoerder op de vraag wat hij van de wedstrijd vond. Bij ESPN vertelde presentator Milan van Dongen dat van de 105 minuten die deze wedstrijd duurde, er maar 49 minuten als zuivere speeltijd waren te tellen. Een feitje waar ongetwijfeld nog veel over gesproken gaat worden.

Toornstra stak de hand echter ook in eigen boezem: “We komen wel zelf in deze positie: we stonden echt niet goed bij de tegengoals. Er lag op een gegeven moment wel veel ruimte voor ons, Guus (Til, red.) kreeg nog een aantal goede kansen. In de tweede helft moet je knokken en hopen dat het een keer goed valt, maar dan moet je ook een beetje geluk hebben.”

[video] Justin Bijlow: ‘Door onze fouten liepen we steeds achter de feiten aan’

Arne Slot: 'Nederlaag aan onszelf te wijten'

Feyenoord verloor zondagmiddag op onnodige wijze van Vitesse. In Arnhem deden persoonlijke fouten de ploeg van Arne Slot de das om en dat betekende de tweede competitienederlaag voor de Rotterdammers. Na afloop gaf trainer Arne Slot aan dat hij baalde van het spel van zijn ploeg, maar dat hij zich ook hekelde aan het voortdurende tijdrekken van de Arnhemmers.

“We moeten vooral naar onszelf kijken. Los van de speeltijd, maken we het onszelf lastig. Het was niet makkelijk om in ons spel te komen in verband met hun lange ballen. Als je zo twee goals weggeeft, loop je constant achter de feiten aan. Na de 1-1 ging het een stuk beter en hadden we nog op voorsprong kunnen komen. Na de rust werd er niet meer gevoetbald en waren er alleen maar blessures. Wij hadden ze echter niet in die situatie moeten brengen door niet zo makkelijk doelpunten weg te geven.”

Vitesse bleef vooral in hun spel door veel tijd te rekken, maar dat was niet de hoofdoorzaak van de nederlaag volgens Slot: “Rust in ons spel krijgen was lastig tegen Vitesse. Er werden veel duels uitgevochten en zodra zij de bal hadden, werd hij meteen lang gespeeld op de snelle aanvallers. We hebben geprobeerd om er onderuit te voetballen, maar dat is niet gelukt. Je hoopt dat een scheidsrechter de tijd goed bijhoudt, ook in de blessuretijd zelf. Maar ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat we verloren hebben doordat we zelf fouten hebben gemaakt. Een lastige uitwedstrijd als deze zo makkelijk verliezen, dat is zuur. Wat het voor de ranglijst betekent, maakt het des te vervelender.”

Tenslotte ging de oefenmeester kort in op de blessure van Senesi en de aankomende interland break: “Marcos wilde de bal van de lijn halen, maar hij verrekte iets. Uiteindelijk was het beter om hem eruit te halen. Nu gaan ze naar hun landen toe om veelal te spelen, wat vaak wel energie geeft. De vraag is of Sinisterra er dan bij is, want die speelt pas in de nacht van donderdag op vrijdag met Colombia. Hopelijk kan Reiss Nelson dan wat minuten maken.”

[video] Bijlow eerlijk na nederlaag Feyenoord: 'Ik denk dat Vitesse het heel slim gedaan heeft'

Guus Til: 'We hebben maar één helft gespeeld'

Na een enorm frustrerende middag in Arnhem is Feyenoord puntloos achter gebleven. Met slechts 49 van de 104 minuten zuivere speeltijd was het een treurige wedstrijd. Vitesse was, zeker na de 2-1, niet van plan om nog te voetballen en was voortdurend tijd aan het rekken. Na afloop schoof ook doelpuntenmaker Guus Til zijn frustratie niet onder stoelen of banken.

“Ik heb het gevoel alsof ik één helft heb gespeeld. De tweede helft heb ik alleen maar stilgestaan. Dat is enorm frustrerend, dat zie je wel toch? Ik vind dat we dat zelf ook niet handig deden. Dan komt er een opstootje en daar gaan we dan in mee. We komen steeds snel achter en dan moet je vechten tegen gasten die alleen maar tijd willen winnen. We hebben gevochten om de 1-1 te maken na rust, maar dan gebeurt er zo snel hetzelfde als in de eerste helft.”

Verder gaf de middenvelder aan waarom er geen energie in de tweede helft kon worden gestoken: “Omdat zij voor staan en wij alleen maar de bal aan het halen zijn. Wat moet ik zeggen? Je hebt het zelf toch ook gezien? Het was enorm frustrerend. Je had de 2-2 moeten maken en die valt niet. Zolang zij 2-1 voor staan weet je dat het zo blijft doorgaan.”

[video] Slot over tijdrekken Vitesse tegen Feyenoord: 'Voorkomen door goals niet zo eenvoudig weg te geven'

15  2 0-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.14. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.