22 september 2021
De Kuip
ESPN 2

Feyenoord verlengt euforie en pakt drie punten tegen Heerenveen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft woensdagavond in de Kuip verdiend gewonnen van tegenstander sc Heerenveen. In de doordeweekse thuiswedstrijd tegen de Friezen, waarbij Feyenoord met vlagen goed voetbal liet zien, werd het 3-1 door twee doelpunten van Guus Til en een doelpunt van Bryan Linssen.

Precies één maand na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles mocht Feyenoord eindelijk weer in eigen huis optreden. Anders dan in de met vier doelpunten verschil gewonnen wedstrijd tegen PSV afgelopen zondag, begon trainer Arne Slot het duel met spits Bryan Linssen in plaats van middenvelder Fredrik Aursnes.

Feyenoord begon - gesteund door een luidruchtig legioen - fanatiek aan de wedstrijd. Sinisterra wist al snel een aantal maal dreigend op te komen en ook via Pedersen ontstonden er wat mogelijkheden. In de 13e minuut werd diezelfde Pedersen met een afgestemde bal bediend door Jahanbakhsh. Pedersen hield vanaf de rechterkant goed overzicht en wist Til te vinden in de Friese 16. Zoals het een goalgetter betaamt twijfelde Til geen seconde: met het vizier op scherp kon hij de bal makkelijk langs keeper Erwin Mulder schieten. Daarmee kwam Feyenoord dus al vlot in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Hoewel Feyenoord de Friese verdediging ook na de openingstreffer maar weinig rust gunde, lukte het de Rotterdammers niet om die inspanningen om te zetten in een grotere voorsprong. Daar de kansen voor SC Heerenveen spaarzaam waren en bovenal onbenut bleven, bleef de ruststand beperkt tot 1-0 voor de thuisploeg.

Zonder wijzigingen begonnen beide ploegen aan het tweede bedrijf. Na slechts een paar minuten spelen kregen de bezoekers een enorme kans om op gelijke hoogte te komen: Henk Veerman wist Justin Bijlow te kloppen met een hoge lobbal, maar zijn bal had net iets te veel vaart en belandde óp het Rotterdamse doel in plaats van erin. Aan de andere kant kwam Jahanbakhsh daarna dreigend dichtbij, maar zijn inzet werd makkelijk gepakt door keeper Mulder. Een aantal minuten later lukte het Jahanbakhsh wél om te scoren, maar zijn doelpunt werd terecht teruggefloten omdat aangever Linssen buitenspel stond. De Limburgse spits zal de drang hebben gevoeld om het goed te maken, want nog geen minuut later bracht hij zelf de Friese netten met een technisch perfect hakballetje sierlijk in beweging. Het scorebord kwam zo alsnog op 2-0 te staan.

Feyenoord probeerde in het restant van de wedstrijd de voorsprong verder uit te bouwen, maar de kansen die het daarvoor kreeg werden niet met de benodigde scherpte omarmd. De bezoekende ploeg leek ook geen puf te hebben nog iets aan de stand te veranderen, tot Joey Veerman het ineens op de heupen kreeg en de bal vanaf een afstandje perfect in de goal van Bijlow krulde. Zo stond het in de 83e minuut ineens 2-1 en was de spanning voelbaar en volledig terug in de wedstrijd. Lang hoefden de Feyenoord-fans de billen niet bij elkaar te knijpen, want in de 89e minuut kopte Til de 3-1 binnen na een fraaie voorzet van Aursnes. Zo eindigde de wedstrijd uiteindelijk - terecht - in een 3-1 overwinning voor de Rotterdammers.

Aanstaande zaterdag staat alweer de volgende Eredivisie-wedstrijd op het programma: Feyenoord zal dan om 21:00 thuis in eigen Kuip aftrappen tegen NEC Nijmegen.

[video] Highlights Feyenoord - sc Heerenveen

Jens Toornstra: 'We moeten doorzetten'

Nadat zondag PSV met vier doelpunten verschil opzij werd gezet, heeft Feyenoord woensdagavond ook van geduchte tegenstander sc Heerenveen weten te winnen. Aanvoerder Jens Toornstra blikt met ESPN terug op de overwinning:

“Het was een mooie overwinning, een belangrijke ook. We kunnen wel winnen van PSV, maar dan moeten we het wel doorzetten. We hebben vandaag geprobeerd veel intensiteit op de mat te leggen en veel druk te zetten. In de verdediging stonden we niet altijd even goed. Ook op zo’n bal als die van Veerman moeten we druk zetten bijvoorbeeld, die had niet zo mogen schieten. Maar al met al was het een redelijke overwinning.”

De aanvoerder beaamt dat het team het er met vlagen even moeilijk mee had, maar dat de speelstijl wordt omarmd door het team: “Het is zwaar, maar wel leuk zwaar. Je zet namelijk vooral vooruit druk en dat is toch wat je als voetballer het liefst wil.”

Ook de 100e goal van maatje Linssen mocht niet onopgemerkt voorbij gaan: “Ja, het was een mooie goal hè van Bryan”, reageert de goedgehumeurde aanvoerder. “Gefeliciteerd!”.

[video] 'We moeten zo doorgaan!' | Guus Til na thuiszege op Heerenveen

Bryan Linssen: 'We hebben vandaag op intensiteit gewonnen'

Feyenoord heeft woensdagavond met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen. Waar spits Bryan Linssen afgelopen zondag tegen PSV nog plaats moest nemen op de bank, had hij tegen Heerenveen een basisplaats én wist hij zijn 100e goal te scoren. Met Jan-Joost van Gangelen praat de goaltjesdief over zijn formidabele en belangrijke hakbal:

“De goal was er wel een om in te lijsten. Maar hij ook belangrijk voor mij: daarvoor stond ik bij de 2-0 buitenspel waardoor die goal werd afgekeurd.” Op de vraag of hij bewust zo’n fraaie hakbal scoorde, antwoordt de spits: “Je ziet de bal aankomen en er is omdat de voorzet achter me viel eigenlijk maar één manier waarop je het op dat moment kan doen. Het was een mooi moment voor mij en een belangrijk moment voor het team.”

Linssen had het met de commentator van ESPN ook nog over de mijlpaal die hij met zijn hakbal heeft bereikt, namelijk het scoren van zijn 100e Eredivisie-goal: “Pas na PSV kreeg ik mee dat ik vandaag de 100e kon maken. Vorig jaar kwam het ook al eens ter sprake in de documentaire met Advocaat (‘Dat ene woord’, te zien op Disney Plus, red.), maar sindsdien ben ik een beetje de tel kwijt.”

Verder ging Linssen in op zijn basisplaats: “Ik wist niet meteen dat ik ging starten vandaag, dat hoorde ik gisteren pas. Zondag wist ik al twee dagen voor de wedstrijd dat ik niet zou starten en dat respecteerde ik ook omdat de trainer zo duidelijk was.” Over de wedstrijd is Linssen ook open en eerlijk: “Ik speelde vandaag niet echt een hele goede wedstrijd, vooral de eerste helft niet. We winnen vandaag denk ik ook niet echt op goed voetbal, maar wel op intensiteit. Het is pittig om zulke intensiteit op te bouwen, zeker als je wedstrijden zo dichtbij op elkaar speelt. Maar goed, zolang je blijft winnen en de sfeer goed blijft, dan is het een stuk makkelijker.”

De vrolijke spits sloot af met een korte beschouwing over ploeggenoot Guus Til: “Til heeft longen, da’s ongekend. Die loopt diep en blijft maar gaan: het is echt een ouwe draver. Heel fijn om zo’n jongen in de rug te hebben!”

[video] Arne Slot na Feyenoord-sc Heerenveen (3-1): 'Ik zag een intense wedstrijd'

Arne Slot: 'Knap dat ze met deze intensiteit hebben gespeeld'

Feyenoord heeft woensdagavond verdiend gewonnen van sc Heerenveen. In eigen Kuip werd het 3-1, waarbij het team van Slot met vlagen goed voetbal liet zien. De oefenmeester is tevreden met zijn ploeg en praat daarover met ESPN:

“Als je zondag in EIndhoven gespeeld hebt, is het heel lekker als je de volgende wedstrijd vroeg op voorsprong komt. Ik vond het heel knap dat ze het na zondag met deze intensiteit 90 minuten vol hebben gehouden. Ik werk natuurlijk nog niet zo lang met dit team, dus het is even zien hoe we reageren op zulke wedstrijden. Ze moesten er energie in stoppen om Heerenveen het voetballen onmogelijk te maken en dat hebben ze gedaan.”

De trainer was ook lovend over de inzet van Orkun Kökcü: Ik vond dat Kökcü heel erg goed heeft gespeeld. Hij heeft veel energie in de wedstrijd gestopt, was heel zuiver aan de bal en zette veel druk. Dus dat heb ik ook even geroepen.”

Over de intensiteit en het spelverloop reageerde Slot tenslotte: “Het is een intensieve manier van spelen, maar volgens mij vindt iedereen dit leuk. Ook de supporters. We hebben in deze wedstrijd wel meer weggegeven dan in andere wedstrijden, dus het is niet gek dat we een tegengoal hebben gekregen. Gelukkig zijn we beloond met een mooie goal van Linssen en een overwinning!”

[video] Feyenoord-aanvaller Bryan Linssen is na fraai hakje gedeeld topschutter in de eredivisie

'81 van der Heide voor Halilovic

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.62. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.