Feyenoord overrompelt Willem II in wervelende tweede helft

14 februari 2021
De Kuip
ESPN 2

Feyenoord overrompelt Willem II in wervelende tweede helft ; image source: Pro Shots

Waar de temperaturen in het land langzaam weer beginnen de stijgen, kon je de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Willem II beslist niet met een warm hart kijken. Slap, futloos en zonder overtuiging begonnen de Rotterdammers zondag aan hun eerste wedstrijd na een break van twee weken. Na 45 ellenlange minuten van zeer matig voetbal, ging Feyenoord met een onverwachte voorsprong de catacomben in. Menig supporter zal willen weten wat er in de rust is gezegd of gedaan, want een compleet ander Feyenoord domineerde daarna de tweede helft van de wedstrijd.

In deze tweede helft verscheen Luis Sinisterra aan de aftrap ter vervanging van Ridgeciano Haps en binnen de minuut leek de Colombiaan een uitgelezen kans op de 2-0 te krijgen. De inzet van Sinisterra werd echter gekeerd door Muric en bovendien stond de aanvaller buitenspel. Feyenoord zette het goede begin door en een kleine minuut later leek het alsnog 2-0 te worden. Na een grote fout van Holmén kon Bryan Linssen uithalen, maar zijn schot stuitte op de buitenkant van de paal.

Een korte corner van Berghuis werd door Toornstra over Muric bij de tweede paal neergelegd, waardoor Bryan Linssen van dichtbij doeltreffend kon inkoppen. De wervelwind die na de rust van start ging was nog niet ten einde, want in de 52e minuut werd de wedstrijd eigenlijk al beslist door de 3-0 van Luis Sinisterra. Een mooie één-twee tussen Toornstra en Linssen stelde de Feyenoord-invaller in staat om voor een open doel de 3-0 binnen te tikken. Zo waren de eerste tien minuten van de tweede helft een stuk boeiender dan de gehele eerste helft. Na een uur spelen kon doelman Muric ternauwernood de 4-0 voorkomen, toen hij een mooie lobbal van Steven Berghuis nog net tot corner kon verwerken. Feyenoord was duidelijk wakker geschud in de kleedkamer. In de 63e minuut hielp het Willem II van Zeljko Petrovic ook nog eens een handje mee, toen verdediger Köhn opzichtig aan het shirt van Bryan Linssen ging hangen. Het buitenkansje dat volgde werd vanaf de penaltystip onberispelijk binnen geschoten door Steven Berghuis.

Dick Advocaat gaf vervolgens nog de nodige speelminuten aan Orkun Kökcü en Bart Nieuwkoop. Kökcü was een kwartier voor tijd dicht bij de 5-0, maar dit keer stond Muric, de Kosovaars-Montenegrijns-Zwitserse sluitpost van de Tilburgers, wél goed op zijn plek. In de slotfase kwamen ook Nicolai Jørgensen en Robert Bozenik nog in het veld. De eindstand werd uiteindelijk op 5-0 bepaald. Een afstandsschot van Orkun Kökcü belandde ietwat fortuinlijk via de hak van Pavlidis achter de Willem II goalie.

In de eerste helft was Feyenoord in de tweede minuut van de blessuretijd pardoes op 1-0 gekomen. Het was de eerste goede aanval van Feyenoord in de eerste helft, die doeltreffend werd afgerond door Jens Toornstra. Na een vlot lopende combinatie tussen Berghuis, Linssen en Diemers speelde Toornstra zich met een sublieme aanname vrij en schoot hij de 1-0 van dichtbij binnen. Het was een schamel hoogtepunt in een weinig enerverende eerste helft, waarin Willem II - met Sven van Beek in de basis - eigenlijk de gevaarlijkste ploeg was. Het was een eerste helft zoals we die dit seizoen maar al te goed kennen van Feyenoord. Maar gelukkig zagen we ook het andere gezicht van Feyenoord: de gretige knokkers die met veel spelplezier onze harten veroveren. Met overtuiging en snelheid in het spel trokken de Rotterdammers de wedstrijd in de tweede helft gemakkelijk naar zich toe.

Positief nieuws was ook de terugkeer van Justin Bijlow in de basis opstelling. Het was de eerste keer dat de doelman in actie kwam sinds de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou op 5 november 2020. Aanstaande woensdag speelt Feyenoord om 18:45 uur de kwartfinale van de beker in en tegen Heerenveen.

[video] Vijfklapper op Valentijnsdag | Highlights Feyenoord - Willem II

Steven Berghuis: 'Iedereen heeft plezier als je doelpunten maakt'

Door een ruime 5-0 overwinning op Willem II heeft Feyenoord zich weer gemengd in de strijd om plek twee. Na een 1-0 ruststand werd het verschil uiteindelijk in de tweede helft gemaakt. Één van de treffers kwam van de voet van aanvoerder Steven Berghuis, die een penalty wist te benutten. De aanvoerder gaf voor de camera’s van ESPN aan dat het echt een wedstrijd met twee gezichten was.

‘We waren heel slordig in de eerste helft, maar op een gegeven moment kregen we iets meer controle. We wisten het alleen niet om te zetten in kansen. In de rust spraken we af om iets meer door het midden te combineren en wat minder over de zijkanten. Daardoor waren we in de tweede helft veel gevaarlijker.’

Over de matige eerste helft wees de aanvaller twee mogelijke oorzaken aan: ‘Het is deels mentaliteit, maar in het begin waren we gewoon erg slordig. We leverden veel ballen zomaar in en dan kom je ook niet in je ritme. Als je in je ritme komt wordt het ook een stuk leuker. Doelpunten maken en goed spelen, dan gaat iedereen lachen. De tweede helft was een stuk beter.’

[video] Dick Advocaat na Feyenoord-Willem II (5-0): 'Eerste helft matig, tweede helft goed'

Dick Advocaat: 'De jongens hebben het zelf omgezet in de rust'

Na een pauze van twee weken kon Feyenoord vandaag eindelijk weer aan de bak. Het zou een wedstrijd met twee gezichten worden, want voor rust was Feyenoord slap en futloos. In de tweede helft ging de intensiteit omhoog en werd Willem II in een kwartier overrompeld. Na de 5-0 overwinning was Dick Advocaat uiteindelijk tevreden over zijn ploeg.

Tegenover ESPN gaf de Hagenees zijn oordeel over de wedstrijd: “De vreugde straalde in de tweede helft van het elftal af, dat heb ik in tijden niet gezien. Dat geeft een goed gevoel. We hebben als team goed gespeeld en ook bij de 5-0 bleven we op zoek naar doelpunten. Ik vond het leuk om naar te kijken.”

“De eerste helft heb ik niet genoten en dat gaven de spelers zelf ook aan in de rust. Er hing een positieve sfeer in de kleedkamer. We moesten meer gaan brengen want anders zouden we het onszelf moeilijk gaan maken. Dat hebben we in de tweede helft goed gedaan. Ik ben ook blij dat Orkun Kökcü weer hele wedstrijden kan spelen. De beker is de eerstvolgende wedstrijd en dat gaan we hopelijk beter doen dan de laatste keer in Heerenveen.”

Over Bryan Linssen, die opnieuw gelegenheidsspits was, was Advocaat tevreden: “Linssen doet het prima in de spits. Hij scoort doelpunten en heeft veel dreiging. Dat zijn spitsen.”

[video] Justin Bijlow maakte zijn rentree bij Feyenoord: 'Eerst hier presteren, dan komt de rest vanzelf'

Bryan Linssen: 'Alles gaat beter dan voor de winterstop'

Feyenoord heeft de competitie zondagmiddag met een overtuigende overwinning op Willem II hervat. De teller bleef uiteindelijk steken op 5, al zag het daar in de eerste helft niet naar uit. Tegenover de camera’s van ESPN legde de aanvaller vooral uit waarom het persoonlijk zo veel beter gaat dan in de eerste seizoenshelft.

“Ik voel me lekker. In de eerste seizoenshelft gingen veel kansen er niet in en op dit moment wel. Dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik anders en misschien wel beter ben gaan trainen dan in de eerste seizoenshelft. Bijna alles gaat er in, ook op trainingen. Misschien heb ik te veel bewijsdrang gehad. Soms wil je té graag en werkt dat tegen je. Ik ben nu wat rustiger geworden en dat zie je denk ik ook wel. Ik sta op de goede momenten op de goede plek.”

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord voor de beker tegen Heerenveen, een tegenstander die Linssen goed ligt: “Volgens mij heb ik daar de meeste goals tegen gemaakt. Het is weer een nieuwe wedstrijd op een verschrikkelijk slecht veld. Het zal ook nog wat kouder zijn dan hier, maar we gaan er vol tegenaan.”

[video] Analyse Feyenoord-Willem II (5-0): 'Uitslag verbloemt slechte eerste helft'

15  5 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.88. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.