Feyenoord bezorgt Advocaat doelpuntrijk verjaardagscadeau

27 september 2020
De Kuip
Fox Sports 2

Feyenoord bezorgt Advocaat doelpuntrijk verjaardagscadeau; image source: Pro Shots

Op zijn 73e verjaardag mocht trainer Dick Advocaat zondagmiddag een 4-2 overwinning op ADO Den Haag bijschrijven. In een moeizame wedstrijd, waarin de gasten goed weerstand boden, trok Feyenoord de zege in de tweede helft naar zich toe. Doelpuntenmakers voor de Rotterdammers waren Lutsharel Geertruida, Marcos Senesi, Luciano Narsingh en Steven Berghuis.

Het zou een makkelijke middag moeten worden voor Feyenoord, maar het jonge ADO Den Haag liet vanaf de start van de wedstrijd weten niet als makke lammetjes naar de volgende verliespartij te willen worden geleid. Het begin van de wedstrijd was vurig, met wat mogelijkheden over en weer. Verrassend genoeg namen de Hagenezen na tien minuten spelen zelfs de leiding in De Kuip. Een dieptepass van Kees de Boer werd volledig verkeerd ingeschat door Lutsharel Geertruida, waardoor Jonas Arweiler oog-in-oog met Justin Bijlow kwam. De Duitse spits schoof de bal koelbloedig voorbij Bijlow en zorgde zo voor de eerste Eredivisietreffer van ADO Den Haag.

Het eerste echte gevaar van Feyenoord kwam in de 20e minuut, toen Linssen hard op de vuisten van Koopmans schoot. Als een wolf in schaapskleren bleef ADO echter voor gevaar zorgen. Zo voorkwam Bijlow met een knappe reflex de 0-2 van Besuijen en moest de sluitpost eveneens handelend optreden op een inzet van Bourard.

Toch was daar in de 27e minuut, eigenlijk uit het niets, de gelijkmaker voor Feyenoord. ADO-goalie Koopmans kon in eerste instantie nog redden op een schot van Berghuis, maar op de inzet uit de daaropvolgende corner moest de 27-jarige Brabander het antwoord schuldig blijven. Met een krachtige kopbal richting de tweede paal maakte Geertruida zijn eerdere fout goed. Feyenoord behield na deze goal het initiatief en kreeg nog twee aardige kansen voor rust. Een kopbal van Linssen verdween rakelings voorlangs en ook Senesi probeerde de bal met zijn hoofd in het doel te krijgen. Van dichtbij kopte de Argentijn naast.

Na de theepauze had Feyenoord de wedstrijd beter onder controle. De explosieve uitbraken van ADO werden in een vroegtijdig stadium ontmanteld en de Rotterdammers hadden zelf meer rust aan de bal. Met name invaller Teixeira speelde hierin een positieve rol. Toch waren kansen nog steeds spaarzaam en was het wachten op een actie die de wedstrijd zou openbreken. Die actie kwam er in de 57e minuut. Nadat een corner slecht werd weggewerkt door de Haagse defensie kwam de bal voor de voeten van Senesi, die niet twijfelde en de bal met een ouderwetse omhaal fantastisch over Koopmans krulde.

Gaandeweg de tweede helft werd ADO toch weer dreigender en in de 67e minuut kregen de geel-groenen een uitgelezen kans om weer langszij te komen, toen Bijlow Arweiler omlaag haalde. Bijlow stopte de zwakke penalty van Arweiler en leek Feyenoord in de race te houden. Het spel werd een minuut later echter stilgelegd door de VAR, die constateerde dat de doelman te snel van de lijn was gekomen. De tweede penalty werd wel benut door Pinas: 2-2. Lang kon ADO niet genieten van de voorsprong, want Feyenoord toonde veerkracht door binnen twee minuten weer op voorsprong te komen. Een knap uitgespeelde aanval over links werd via Haps en Berghuis afgerond door de ingevallen Narsingh. Hij verschalkte Koopmans met een bekeken schuiver in de rechterhoek.

De beslissing viel uiteindelijk in de 84e minuut. Teixeira leek een prima actie af te ronden met een schot op doel, ware het niet dat de bal met de hand werd gekeerd door verdediger Pinas. Na lang overleg met VAR Blom, die zijn twijfels had, besloot Higler om bij zijn standpunt te blijven. De penalty werd kiezelhard in het dak van het doel geschoten door aanvoerder Berghuis. Hiermee was het verzet van ADO gebroken en kon Feyenoord de wedstrijd makkelijk uitspelen. Volgende week zondag speelt Feyenoord om 14:30 uur in Tilburg tegen Willem II.

[video] Highlights Feyenoord - ADO Den Haag | 2020-2021

Steven Berghuis: 'Wil nummer 10 wel eens aan Senesi geven'

Feyenoord won zondagmiddag met 4-2 van ADO Den Haag. Het spel kon nog steeds een stuk beter, maar de eerste driepunter in eigen huis is een feit. Aanvoerder Steven Berghuis had na afloop vooral bewondering voor de goal van Marcos Senesi, vertelde hij tegen Fox Sports.

“Ik zeg wel eens op de training dat ik nummer 10 misschien maar aan hem moet geven. Maar dan zegt hij: Nee, die is voor jou. Zo’n doelpunt maak je niet wekelijks.” Verder was de buitenspeler blij dat de overwinning binnen werd gesleept: “We hebben veel kansen gecreëerd en het vertrouwen begint weer terug te komen. Dat is een grote factor. Vorige week ben ik wellicht ook iets te kritisch geweest over ons spel. Dan ben je emotioneel en gefrustreerd na het gelijkspel, waardoor je iets te veel zegt. Ik heb het er over gehad met de coach en verder is er niets mee gebeurd.”

Overigens werd de aanvaller afgelopen week in verband gebracht met het ambitieuze Amerikaanse Inter Miami FC, van eigenaar David Beckham. Hierover is Berghuis stellig: “Het is een mooie vakantiebestemming, maar niet meer dan dat. Er is niets concreets. Ze hebben zich niet officieel gemeld.”

[video] Bijlow onder indruk van wereldgoal Senesi

Dick Advocaat: 'Met de 4-2 winst is alles gezegd'

Op de vraag hoe hij de wedstrijd tegen ADO Den Haag zondagmiddag heeft ervaren, kwam een kort antwoord van Feyenoord-trainer Dick Advocaat. Tegenover Fox Sports zei hij: “Ik heb niet genoten. Alleen van de 4-2 uitslag, maar niet van het spel. We zijn duidelijk nog niet in vorm zoals we aan het eind van vorig seizoen waren. Het was op allerlei manieren niet goed. Ik weet ook niet of het, gezien de kwaliteiten van onze spelersgroep, goed is om verder naar voren te spelen.”

Met name over het vroege storen heeft Advocaat zijn twijfels: “Het was heel erg wennen. ADO speelde eigenlijk hetzelfde. Je zag heel duidelijk dat wij ruimte nodig hebben om gevaarlijk te kunnen zijn en die ruimte hebben we eigenlijk voor onszelf weggehaald. Misschien speelde het ook mee dat Bozenik startte, maar dat is moeilijk te zeggen. Alles moet beter.”

Verder was de Hagenaar te spreken over de supporters, invaller Teixeira en arbiter Higler: “De supporters hebben zich geweldig gedragen, dat mag ook wel eens gezegd worden. Als invaller deed Teixeira het ook heel goed. Hij kan goed voetballen en weet wat hij moet doen. Alleen fysiek kan het nog wat beter. Wat betreft de VAR houd ik wijselijk m’n mond. Je probeert nog wel eens wat te beïnvloeden, maar dat heeft toch geen zin. Scheidsrechter Higler heeft het gewoon goed gedaan.”

[video] Narsingh over treffer bij Feyenoord-ADO: 'Dan zie je dat ik belangrijk kan zijn'

Justin Bijlow: 'Hopelijk volgende maand wél bij Oranje'

Één van de hoofdrolspelers bij Feyenoord - ADO Den Haag was doelman Justin Bijlow. De doelman veroorzaakte en stopte een penalty, maar kwam daarbij te vroeg van de doellijn. In tweede instantie kon hij de strafschop niet stoppen. In de eerste helft wist Bijlow een aantal goede kansen van ADO onschadelijk te maken, waarmee hij zijn team op de been hield.

Over de situatie die leidde tot de eerste penalty heeft de doelman zijn twijfels, vertelt hij tegen Fox Sports: “Het was een actie aan de linkerkant voor mij, met een lage voorzet. Ik zag de spits niet aankomen en volgens mij raakte ik hem ook niet. Hij valt al voordat er contact was en bovendien schoot hij de bal ook uit. Vonden jullie het een penalty dan? Dat ik dan te vroeg van de lijn kom is zuur. Ik vind het wel raar dat hij mag vertragen in zijn aanloop, waardoor ik eigenlijk te vroeg vertrek.”

Vorige week laaide ook de discussie over het Nederlands Elftal weer wat op. Volgens analist Hans Kraaij Jr. zou Bijlow bij de selectie moeten zitten. “Ja, dat is allemaal mooi, maar daar heb ik weinig aan. Ik had ergens wel verwacht dat ik bij de voorselectie zou zitten, maar de bondscoach heeft een andere keuze gemaakt. Ik moet er zelf voor zorgen dat ik er volgende maand wel bij zit. Ik moet deze lijn gewoon doortrekken en laten zien dat ik beter ben dan een ander. Ik ga niet lopen bellen.”

[video] Dick Advocaat over Feyenoord-ADO: 'Punten belangrijk, compliment aan onze supporters'

15  3 4-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.74. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.