Matig Feyenoord komt niet verder dan gelijkspel tegen FC Twente

20 september 2020
De Kuip
Fox Sports 2

Matig Feyenoord komt niet verder dan gelijkspel tegen FC Twente; image source: Pro Shots

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor Feyenoord uitgelopen op een teleurstelling. In de eigen Kuip kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente. De gasten kwamen via Cerny al na twee minuten op voorsprong. Voor Feyenoord maakte Berghuis voor rust vanaf 11 meter gelijk, maar na de rust vielen er helaas geen doelpunten meer.

In een zonnige Kuip trapte Feyenoord zondagmiddag de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie sinds 8 maart af. De 13.000 aanwezige supporters zullen in de opstelling geen verrassingen hebben gezien: de vorige week nog geschorste Botteghin mocht weer plaatsnemen op zijn vertrouwde positie centraal achterin, waardoor Geertruida weer gewoon op rechts stond.

Ondanks de vertrouwde opstelling begon Feyenoord slordig aan de wedstrijd. Dat kwam de Rotterdammers snel duur te staan: een hakbal van Danilo bereikte Cerny, die al in de tweede minuut gretig de 0-1 binnenschoot voor de Twentenaren. Ook hierna bleef Feyenoord het lastig hebben met het compact spelende FC Twente. Via Linssen en Jørgensen probeerde het wel het een en ander, maar dit leidde tot niet meer dan een paar kleine mogelijkheden.

De strijdlust van de Rotterdammers leek echter te groeien, waardoor zij de eerste echte kansen wisten af te dwingen na ruim twintig minuten spelen. Een schot van Haps, een inzet van Senesi en een scrimmage na een corner stuitten echter op Twents verzet. Feyenoord bleef aandringen in het strafschopgebied van FC Twente, met succes. Nadat Geertruida aan de rechterkant werd neergetrokken door Oosterwolde, mocht Berghuis vanaf 11 meter aanleggen. Zijn penalty werd gekeerd door Drommel, maar voordat Berghuis de rebound kon binnenschieten werd hij omver geschoffeld door Pleguezuelo. Berghuis revancheerde zich vanaf de penaltystip met een ongenadig hard schot in de rechterhoek.

Na ruim een half uur spelen verliet Botteghin geblesseerd het veld, waardoor Geertruida net als vorige week in het centrum kwam te spelen en Bart Nieuwkoop op rechtsback ging spelen. Voor de rust was Feyenoord nog één maal dicht bij de voorsprong, maar ook FC Twente bleek met name via Menig en Danilo een aantal keer gevaarlijk. Gescoord werd er voor de rust echter niet meer.

Vlak na rust kreeg Linssen al binnen één minuut de mogelijkheid om Feyenoord op voorsprong te zetten: zijn schot verdween ruim over het doel van Drommel. Aan de andere kant had de Feyenoord-defensie de handen vol aan plaaggeest Menig: tweemaal was de linksbuiten van FC Twente gevaarlijk.

Na 65 minuten greep trainer Advocaat in: hij verving Bryan Linssen door Luciano Narsingh. Even later kwamen ook Robert Bozenik en de debuterende João Teixeira in het veld. Zij vervingen Nicolai Jørgensen en Orkun Kökcü. Een kleine tien minuten voor tijd leek Feyenoord een opgelegde kans te creëren, maar Haps gleed ongelukkig uit toen hij het strafschopgebied binnen kwam. In een twee-tegen-één situatie, twee minuten later, verspeelde ook Bozenik de bal op slordige wijze. Feyenoord kwam, op een kopbal van Fer na, dankzij het slordige spel simpelweg niet meer tot een slotoffensief, waardoor FC Twente vrij eenvoudig stand wist te houden. Het kwam dan ook niet verder dan een teleurstellende 1-1, ook omdat Berghuis en Narsingh drie opgelegde kansen in de blessuretijd niet wisten te benutten.

Volgende week zondag speelt Feyenoord opnieuw thuis, om 12:15 uur tegen ADO Den Haag.

[video] Highlights | Feyenoord - FC Twente | Eredivisie 2020-2021

Steven Berghuis: 'Te laag tempo en te weinig initiatief genomen'

Feyenoord kwam zondagmiddag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente. In de Kuip was aanvoerder Steven Berghuis - in tweede instantie - trefzeker voor de Rotterdammers, maar de aanvaller was allerminst tevreden over de prestatie van Feyenoord.

Met Hans Kraay jr. van Fox Sports sprak hij over de wedstrijd. Over de kansen in de blessuretijd was hij duidelijk: “Die hadden er allebei in gemoeten. Bij de eerste twijfelde ik of ik hem moest koppen of schieten, waardoor ik hem uiteindelijk verkeerd raakte. De tweede kreeg ik te veel op mijn hak. We waren de hele wedstrijd sowieso ongelukkig in de afronding.”

Over de verantwoording van het resultaat was Berghuis eveneens duidelijk: “Iedereen is verantwoordelijk. We hebben vandaag slecht veldspel en een matige bezetting laten zien. Het tempo was veels te laag en er werd te weinig initiatief genomen. Dat is niets nieuws, want ook vorig jaar waren we niet altijd overtuigend. Er moeten veel dingen beter, willen we dit jaar een goed seizoen draaien.”

[video] Advocaat over Feyenoord: 'Kansen waren er vorig jaar wel in gegaan'

Leroy Fer: 'Ik ben er doodziek van, we kunnen als team veel beter'

Het gelijke spel van Feyenoord tegen FC Twente kwam ook bij Leroy Fer aan als een teleurstelling. De volgens analist Kees Kwakman beste speler van het veld vond dat Feyenoord veel beter moet kunnen spelen.

In gesprek met Hans Kraay jr. van Fox Sports vertelde Fer: “De beste van het veld zijn doet me niet veel. Ik ben er gecharmeerd van, maar ik denk dat we als team veel beter kunnen spelen. Zowel in balbezit als bij balverlies, dat weten we van elkaar. De scherpte voor de goal ontbrak ook. Hier moeten we van leren.”

De wedstrijd leek in blessuretijd alsnog de kant van Feyenoord op te vallen, maar twee grote kansen waren niet aan Berghuis besteed: “Ja, die hadden erin gekund. Maar we hebben niets tot vrij weinig gecreëerd, alleen in blessuretijd. Dit moet je dan wel maken. In De Kuip moeten we sowieso meer gaan domineren. Ik ben doodziek van dit resultaat.”

[video] Fer na Feyenoord-FC Twente (1-1): 'Het moet gewoon beter'

Dick Advocaat: 'We hadden het in blessuretijd alsnog moeten beslissen'

Nog 32 wedstrijden te gaan. Dat was het alleszeggende commentaar van Feyenoord-trainer Dick Advocaat. De Haagse oefenmeester was van mening dat zijn ploeg matig heeft gespeeld en dat het de wedstrijd desondanks in blessuretijd had moeten beslissen. Hij praat erover met Hans Kraay jr. van Fox sports:

“We kunnen wel excuses gaan zoeken, maar deze kansen moeten er gewoon in. Dan is de wedstrijd gewoon beslist. Overigens deed FC Twente het vrij goed. Ze stoorden vroeg en daar kwamen we niet uit. Dat kwam ook omdat we te laconiek waren en een aantal spelers niet de vorm hebben die ze moeten hebben.”

De wissel van Botteghin kwam uiteindelijk goed uit, volgens Advocaat. “Ja, Geertruida speelde goed in het centrum, terwijl hij het aan de zijkant lastig had. Dat pakte Nieuwkoop goed op. Maar helaas konden we de wedstrijd niet controleren zoals wij kunnen. Het moet per week beter worden, zeker gezien de incomplete voorbereiding.”

[video] Analyse Feyenoord-FC Twente (1-1): 'Voorlopig maar niet over titelaspiraties praten'

15  1 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.77. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.