4 april 2019
De Kuip
Fox Sports 1

Feyenoord overtuigend voorbij sc Heerenveen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft donderdagavond in de eigen Kuip weten te winnen van sc Heerenveen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was uiteindelijk met 3-0 te sterk voor de Friezen. Nicolai Jorgensen, Steven Berghuis en Tonny Vilhena maakten te doelpunten. Twee treffers van Feyenoord werden bovendien afgekeurd na tussenkomst van de VAR.

In een vrij lege Kuip begon Feyenoord moeizaam aan de wedstrijd. Door een straf vanwege het afsteken van vuurwerk moest vak S leegblijven en veel supporters hadden zich solidair verklaard en waren ook niet in het stadion. Buiten het stadion werd er geprotesteerd tegen deze straf en werden er vuurpijlen het stadion ingeschoten. Omdat ze op het veld belandden, werd het duel voor korte periode stil gelegd.

Na de stroeve start leek Feyenoord na twintig minuten op voorsprong te komen via Nicolai Jørgensen. Na tussenkomst van de VAR werd de treffer echter geannuleerd, omdat Sam Larsson in die aanval een overtreding had begaan. De Deense spits zou ruim tien minuten later alsnog toe slaan. Een kopbal van Eric Botteghin kon nog van de doellijn worden gered, maar omdat de Friezen de bal niet kregen weggewerkt kon Jørgensen genadeloos toeslaan.

Het leek er op dat Feyenoord vlak voor rust ook de 2-0 maakte nadat Jens Toornstra voorbij doelman Hahn ging en een assist gaf op Steven Berghuis. Opnieuw kwam de VAR echter in actie en werd ook dit doelpunt afgekeurd. Toornstra stond namelijk buitenspel.

Na rust kwam Feyenoord uitstekend voor de dag. Het kreeg al snel enkele goede kansen en na een paar minuten spelen zorgde Berghuis voor de 2-0. Nadat enkele grote kansen werden gemist, zorgde Tonny Vilhena na 71 minuten spelen ook voor de 3-0 en toen was het duel definitief beslist.

Feyenoord kwam geen moment meer in gevaar en deed uitstekende zaken in de strijd om de derde plaats. AZ speelde afgelopen dinsdag met 2-2 gelijk tegen Vitesse, waardoor Feyenoord nu nog een punt van die derde plek af staat.

Eric Botteghin: 'Eindelijk hebben we weer gewonnen'

Eric Botteghin was in gesprek met Fox Sports blij dat Feyenoord wist te winnen van sc Heerenveen. "Eindelijk hebben we weer gewonnen", aldus Botteghin. "Zondag hebben we redelijk gespeeld, dus het gaf ons een beetje vertrouwen dat we het nog kunnen. Vandaag hebben we laten zien dat we een goede wedstrijd kunnen spelen."

Zoals Feyenoord tegen Heerenveen speelde, moet het ook in de resterende wedstrijden doen volgens de verdediger. "Het is heel belangrijk voor de club, maar ook voor onszelf", zo gaf hij aan. "Wij willen volgend jaar ook Europees voetbal spelen."

Zondag wacht de uitwedstrijd tegen VVV. "Het wordt tijd dat we weer een uitwedstrijd winnen", zei hij daarover. "Dit geeft ons vertrouwen voor die wedstrijd."

Giovanni van Bronckhorst: 'Vooral tevreden met het resultaat, dat was het allerbelangrijkste'

In gesprek met Fox Sports gaf Giovanni van Bronckhorst aan vooral tevreden te zijn met het resultaat tegen sc Heerenveen. "Dat was vandaag het allerbelangrijkste. Dat we de wedstrijd zouden winnen", aldus Van Bronckhorst. "Dat hebben we gedaan. De manier waarop was ook goed. Zeker de tweede helft. We doen alles om de wedstrijd te winnen. We hadden er nog meer moeten scoren in de tweede helft, maar ik ben al met al tevreden met het resultaat."

Defensief stond het uitstekend bij Feyenoord. Er werd nauwelijks iets weggegeven door de verdediging. "Bijna niets denk ik. Er waren weinig echte kansen voor Heerenveen en zelf hebben we heel veel kansen benut", zo gaf hij aan. "Ook de twee goals die werden afgekeurd. Dat waren twee mooie goals. Maar de VAR ziet alles en dat moet je accepteren."

Steven Berghuis liet zich in positieve zin tijdens de wedstrijd. "Daar ben ik heel blij mee. Hij was vandaag belangrijk voor het team met de manier waarop hij speelt. Hij opent kansen voor andere spelers en ook voor zichzelf. Vandaag was hij heel goed", zei de trainer van Feyenoord daarover.

Steven Berghuis: 'Ik ben niet ontevreden over vandaag'

Steven Berghuis was in gesprek met Fox Sports tevreden over het spel van Feyenoord tegen Heerenveen. "We waren creatief naar voren en probeerden kansen te creëren. Dus ik ben niet ontevreden over vandaag", aldus Berghuis. "We hadden wellicht wel een doelpuntje extra kunnen maken. Dat is het enige wat ik wel jammer vind."

Nadat er afgelopen dagen veel commotie was rondom Berghuis, liet hij tegen Heerenveen zijn voeten spreken. "Zo zie ik het zelf niet. Ik ben gewoon blij dat ik weer lekker kon voetballen. That's it. Voor mij is het helemaal klaar", zo gaf hij aan.

Uiteindelijk boekte Feyenoord een makkelijke overwinning. "Het komt niet voor niets. We waren goed creatief en hebben goede aanvallen opgezet. Verdedigend waren de ruimtes wel te groot, waardoor Heerenveen er makkelijk doorheen kon spelen. Vooral in de eerste helft", zei hij daarover. "Ze hebben wel weinig kansen gecreëerd. Maar we moeten nu niet te blij gaan doen. Op naar zondag. Vorig jaar hebben we het ook moeilijk gehad met VVV. We kunnen onze borst nat maken."

'72 Van Amersfoort voor Vlap

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.13. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Nicolai Jørgensen (33 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (31 -> 4,0)
3. Tonny Trindade de Vilhena (10 -> 2,5)