Gehavend Feyenoord onderuit in Klassieker: 1-4

22 oktober 2017
-
-

Een gehavend Feyenoord is zondag pijnlijk onderuit gegaan in de Klassieker. In de eigen Kuip werd uiteindelijk met 1-4 verloren. Zonder vier centrumverdedigers kwam Feyenoord nauwelijks aan het eigen spel toe. Uiteindelijk liep Ajax in de slotfas enog geflatteerd naar 1-4 uit.

In een hele zwakke eerste helft van beide kanten had Ajax een overwicht. De beste kans was echter voor Jorgensen die uit een vrije trap van Toornstra bijna doeltrof. Na rust kwam Ajax op voorsprong na een fout van Amrabat. Huntelaar profiteerde uiteindelijk met de 0-1. Feyenoord kon zich daarna oprichten en leek zes minuten later al langszij te komen. Haps ging over het been van De Ligt, waarna Jorgensen vanaf de penaltystip mocht aanleggen voor de 1-1. De Deen zag zijn inzet echter gestopt worden door Onana. Een paar minuten later viel alsnog de in die fase verdiende gelijkmaker. Toornstra schoot de bal ongenadig hard binnen. Jorgensen kreeg daarna nog de kans op de 1-1, maar ook die kans was niet aan hem besteed.

Achttien minuten voor tijd ging het vervolgens mis. Feyenoord werd uitgespeeld waarna Dolberg de 1-2 kon maken. Feyenoord moest daarna komen, maar leek het niet meer te kunnen bolwerken. Ajax profiteerde van de ruimte en liep via De Jong en nogmaals Dolberg zelfs nog naar 1-4 uit.

Klassieker eredivisieduel met meeste overtredingen en laatste passnauwkeurigheid dit seizoen

El Ahmadi: '1-4 geflatteerd, maar het is wel de waarheid'

Karim El Ahmadi kwam uiteraard teleurgesteld voor de camera van Fox Sports. 'De eerste helft was dramatisch van beide kanten. Beide ploegen creëerden niet echt kansen, maar Ajax zette wel goed druk. Het voetbal was ondermaats. Wij doen onszelf tekort door in de tweede helft de kansen niet te maken. De goals van Ajax waren goed. De 1-4 was geflatteerd, maar wel de waarheid uiteindelijk.'

[video] El Ahmadi begrijpt het publiek wel: 'Als het 1-4 staat mogen we ons zeker schamen'

Van Bronckhorst spreekt over enorme mokerslag: 'Misschien heb ik het team niet goed voorbereid'

Van Bronckhorst: ‘Een mokerslag’

Giovanni van Bronckhorst had zondag weinig woorden nodig om het gevoel in het Rotterdamse kamp te omschrijven na de verloren Klassieker (1-4). ‘Dit is een mokerslag voor ons’, sprak Feyenoords hoofdtrainer in De Kuip.
Al in de beginfase van de wedstrijd zag Van Bronckhorst dat het niet goed was. ‘We begonnen veel minder goed dan afgelopen dinsdag, met veel balverlies’, analyseerde de coach. ‘Ik miste flair en durf in ons spel en dan kom je niet in de wedstrijd. Dat we voor rust nauwelijks kansen creëerden, was daarvan een logisch gevolg.’

Hoewel de ploeg kort na rust op achterstand kwam, brak daarmee juist Feyenoords beste periode van de middag aan. ‘Met de gelijkmaker van Jens kwam er geloof in het team’, zag Van Bronckhorst. ‘Dat is te laat, maar dat was voor mij wel een moment waarop we de wedstrijd hadden kunnen kantelen. We kregen ook kansen op de 2-1, maar in plaats daarvan liepen we in de slotfase met een paar counters tegen een ruime nederlaag aan.’

‘Dit komt hard aan’, vervolgde Van Bronckhorst, die na afloop niet naar de ranglijst wenste te kijken. ‘Het is nu zaak naar onszelf te kijken. Dit is voor ons erg teleurstellend, zeker gezien de fase waarin we zitten. Een overwinning geeft energie en dat hebben we ook nodig, maar daarvoor hebben we vandaag te weinig durf getoond.’

Feyenoord: Nicolai Jørgensen ('24)
Feyenoord: Tonny Trindade de Vilhena ('26)

15  3 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.29. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.