Sterk Feyenoord overtuigt met verdiende zege in topper: 2-1

26 februari 2017
-
-

Feyenoord heeft een enorme stap in de titelstrijd gezet door PSV met 2-1 te verslaan in de eigen Kuip en de concurrent daarmee vrijwel uit te schakelen. Een heel sterk Feyenoord wist verdiend te winnen al was daar een eigen doelpunt van Jeroen Zoet voor nodig.

Feyenoord was in het eerste deel van de wedstrijd heer en meester. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst overrompelde de tegenstander met powervoetbal. PSV kwam geen moment aan voetballen toe. Het leverde al snel kansen op voor Eljero Elia en Nicolai Jorgensen. De derde kans was dan eindelijk raak. Na een prachtige rush gaf Terence Kongolo de bal uitstekend voor achter de aanval op Jens Toornstra. Die aarzelde niet en schoot hem hard en hoog binnen.

Na een minuut of twintig nam Feyenoord wat gas terug. PSV moest komen, maar kon geen moment ruimte vinden in het compact spelende Feyenoord. Pas in de blessuretijd kwam PSV dichtbij. Pereiro claimde een penalty maar daar bleek geen sprake van.

Ook na rust had Feyenoord het betere van het spel. Kansen waren er voor Toornstra en Elia om het duel al te beslissen. Het was echter PSV dat een beetje uit het niets langszij kwam. Na een balletje van Propper kon Pereiro in de verre hoek binnenschieten.

In het vervolg moest Feyenoord weer aanzetten. Het duel brak open met kansen voor beide doelen. Berghuis trof bij een unieke kans op de 2-1 de paal en een kans voor Bergwijn werd op het laatste moment gestuit door Karsdorp. Acht minuten voor tijd viel de verdiende 2-1 alsnog. Jan-Arie Van der Heijden zorgde voor de inzet. Zoet stopte de bal nog wel op de doellijn, maar ging in de fout toen hij de bal naar zich toetrok, net achter de doellijn. De doellijntechnologie bewees daarmee zijn waarde en wees het doelpunt aan Feyenoord toe.

[video] De Kuip ontploft na laatste fluitsignaal

[video] Arias is Elia helemaal kwijt

[video] Geweldige sfeer in de Kuip

[video] De Kuip wordt gek na de 1-0

[video] Spelers en Legioen delen hun vreugde

Toornstra: 'we staan er nu goed voor'

Na de overtuigde zege op PSV lonkt de landstitel. 'Het begint er op te lijken. We staan er nu heel goed voor. We spelen goed en de voorsprong is er,' zo reageerde Jens Toornstra. 'Dat we dit ook in de topwedstrijden kunnen laten zien, toont onze groei aan. Nog tien wedstrijden.'

'We waren heer en meester in de beginfase. We hadden een heel goede druk vooruit en het publiek stond er vol achter.' In die fase schoot Toornstra zelf de 1-0 binnen. 'Ik raakte hem goed en zag hem er zo invliegen. Na die sterke fase hadden we het even lastig, maar we pakten het weer goed op. Het is een verdiende overwinning.'

Voor de winnende treffer moest de doellijntechnologie er aan te pas komen. 'Ik zag Nijhuis naar zijn horloge wijzen. Ik dacht in eerste instantie dat hij geen doelpunt bedoelde, maar hij floot alsnog. Het is goed dat die technologie er is.'

[video] De winnende treffer in beeld via de doellijntechnologie

Acht minuten viel even bevrijdende als verdiende 2-1 voor Feyenoord. Het doelpunt leek op naam van Van der Heijden te komen, maar na afloop bleek een eigen doelpunt te zijn van Jeroen Zoet. De doelman trok na het stoppen van de bal de bal nog naar zich toe. Na afloop bevestigde Nijhuis ook dat het doelpunt op naam van Zoet is gezet.

Van der Heijden: 'deze focus vasthouden'

Jan-Arie van der Heijden was de gevierde man, al bleek na afloop dat de 2-1 een eigen doelpunt was van Jeroen Zoet. 'Ik dacht ook dat hij op de lijn was' zo stelde de verdediger voor de camera van Fox Sports. 'Het eerste kwartier speelden we geweldig met druk vooruit. We bleven daarna heel geconcentreerd. Het was zwaar, beide ploegen gingen vervolgens voor de winst.'

Praten over een aanstaande titel vond de verdediger voorbarig. 'Er zijn nog 30 punten te verdienen. Maar als we deze focus vasthouden hoeven we niet veel punten meer weg te geven. Maar dat moet nog wel gebeuren.'

Nijhuis blij: 'We zijn gered door het systeem'

Van Bronckhorst: 'team had absolute wil om te winnen'

Giovanni van Bronckhorst zag zondagmiddag tegen PSV een Feyenoord dat ten koste van alles wilde winnen. De trainer gaf na afloop van de wedstrijd de complimenten aan zijn spelers voor de wijze waarop ze hadden gestreden. Zijn reactie na Feyenoord – PSV (2-1):

Over de eerste helft:
‘Vanaf het eerste fluitsignaal zijn we op zoek gegaan naar een goal. De start van ons was heel sterk en leverde ook een verdiende voorsprong op dankzij een geweldige goal van Jens. Na de 1-0 werden we verder naar achter gedrukt en hadden we moeite met druk zetten.’

Over de tweede helft:
‘Na rust hebben verder vanaf onze goal gespeeld en in de omschakeling ook kansen gekregen om te scoren. Na de 1-1 hebben we veerkracht getoond, al kon het doelpunt aan beide kanten vallen. Dat viel uiteindelijk aan onze kant en daar ben ik heel blij mee, want dat levert ons drie heel belangrijke punten op.’

Over de instelling van zijn ploeg:
‘De wedstrijd ging op en neer en was echt een gevecht. In ons team zit de wil om ten koste van alles wedstrijden te winnen. Dat zag je vandaag bijvoorbeeld terug bij momenten met Terence en Rick, die zich allebei voor een bal gooiden om een doelpunt te voorkomen. We wisten dat we vandaag top moesten zijn om PSV te verslaan, zeker in onze mentaliteit. Dat hebben we uitstekend gedaan.’

Over de opstelling:
‘De kracht van dit team is dat de jongens er altijd staan, ongeacht wie er speelt. De jongens die niet spelen, steunen de anderen. Daarin zie je terug dat we een gezamenlijk doel hebben om kampioen te worden, dat is het belangrijkste.’

Over het resultaat:
‘We blijven ook na deze overwinning van week tot week leven, maar het is duidelijk dat dit resultaat heel belangrijk is en veel vertrouwen geeft aan het team.’

Van Bronckhorst: 'we hebben nog niks, maar het helpt wel voor het moraal'

Giovanni van Bronckhorst wilde tegenover RTV Rijnmond nog niets weten van euforie. PSV lijkt met 11 punten in ieder geval op onoverbrugbare achterstand gezet te zijn. "De achterstand is groot en voor ons is het nu zaak om dat door te zetten. We hebben nog niks. We willen kampioen worden en dat is ook het doel. Maar het helpt natuurlijk wel voor het moraal", aldus de Feyenoord coach.

Meer van Van Bronckhorst: RTV Rijnmond

Ranglijst: Feyenoord schudt PSV af, behoudt vijf punten voorsprong op Ajax

Feyenoord heeft PSV in de titelstrijd afgeschud. De voorsprong van Feyenoord op de Eindhovenaren bedraagt inmiddels elf punten en lijkt daarmee een veilige marge. Nadat Feyenoord in De Kuip won, wist Ajax ook hun duel te winnen (4-1 tegen Heracles Almelo. De voorsprong van Feyenoord blijft daardoor vijf punten én een fors beter doelsaldo (+12).

Volgende week speelt Feyenoord om 12.30 uur uit bij Sparta en volgt Ajax om 14.30 uur met een uitduel in Groningen.

Kongolo: 'Mooiste partij na Man United thuis'

Terence Kongolo was met zijn drijvende rushes een van de belangrijke krachten zondag. Uit één van die rushes ontstond de openingstreffer. 'Ik denk dat ik dan Manchester United thuis,' zo liet hij weten in De Telegraaf. 'Maar in de competitie was dit een geweldig optreden en voor mij persoonlijk maakte de assist bij de goal van Jens Toornstra deze wedstrijd ook weer mooier. Het loopt soms als een trein. Ik zoek met Eljero Elia de momenten. De combinaties zijn er en we pakken de ruimte als we die zien.'

Elia: 'we gingen dwars door ze heen'

In De Telegraaf beschreef Eljero Elia het enorme verschil tussen Feyenoord en PSV in met name de eerste twintig minuten. 'We zijn er bovenop geklapt. De eerste twintig minuten waren het beste wat we het hele seizoen hebben laten zien. We gingen dwars door ze heen. Je voelde in het veld bij de PSV’ers dat zij dachten: shit, wat gebeurt hier? We vlogen er links, rechts en door het midden overheen. PSV is weg, gewoon weg. Als je elf punten achterstand hebt, doe je niet meer mee. We zijn er nog niet, maar de titel komt nu echt dichterbij. Het is de grootste kans na 18 jaar om hem binnen te halen en die moeten we pakken.'

Uitslag: 2-1 (1-0)

1-0 Jens Toornstra ('9)
1-1 Pereiro ('62)
2-1 Eigen doelpunt ('83)

Opmerkelijk: (82) Zoet krijgt doelpunt op zijn naam. Hij stopte bal van Van der Heijden op de lijn, maar trok hem vervolgens naar zich toe over achterlijn

Feyenoord in Beeld: 124 foto's Feyenoord - PSV online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 39 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.