15 september 2016
-
Europa League
-

Feyenoord heeft voor een geweldige stunt gezorgd door Manchester United te verslaan. In De Kuip werd het 1-0 door een doelpunt van Tonny Vilhena. Daarmee kent de ploeg van Giovanni van Bronckhorst een uitstekende start van de Europa League.

In de eerste helft was Feyenoord de betere ploeg in De Kuip. Feyenoord was bij vlagen gevaarlijk en gaf nauwelijks iets weg. Alleen Martial kreeg een goede kans, maar werkte hem net naast. Feyenoord was aanvallend regelmatig gevaarlijk al bleef het aantal echte kansen beperkt.

Na rust zocht Manchester United meer de aanval. Feyenoord moest meer opvangen, maar hield uitstekend stand. Twaalf minuten voor tijd explodeerde de Kuip toen Feyenoord na ene uitstekende aanval via Tonny Vilhena op 1-0 kwam. Vanuit de tweede lijn schoof hij uitstekend binnen. De Engelsen gingen vervolgens nog haastig op zoek naar de gelijkmaker, maar Feyenoord wist het verdiend op 1-0 te houden.

Radioverslag van het doelpunt van Vilhena

Spelers: onvergetelijke avond

[video] Samenvatting Feyenoord - Manchester United

[video] Feest in De Kuip en op het Stadhuisplein!

[video] Feyenoord-held Vilhena: 'enorme ontlading na de treffer'

Feyenoord koploper in de groep na eerste speelronde

Feyenoord is na de eerste speelronde in de groep koploper. Terwijl Feyenoord met 1-0 won van Manchester United speelde Fenerbahce met 1-1 gelijk uit bij Zorya Luhansk. De Turken scoorden de gelijkmaker pas zes minuten in blessure tijd.

Stand:
1. Feyenoord 1 3
2. Zorya 1 1
3. Fenerbahce 1 1
3. Man. United 1 0

Mourinho: 'wij speelden om te winnen, zij om niet te verliezen'

Jose Mourinho reageerde na afloop op de website van Manchester United op de nederlaag van zijn ploeg in De Kuip. 'Natuurlijk ben ik niet blij dat we zo starten. In de tweede helft hadden we continu de controle. Wij speelden om te winnen en zij om niet te verliezen. We voelden dat ze het fysiek lastig gingen krijgen. Ze kwamen in de problemen en op dat moment verloren we de wedstrijd. Het was dubbelpech omdat het duidelijk buitenspel was bij het doelpunt.'

'De tweede helft waren we beter dan de eerste. We brachten meer passie in de tweede helft, in de eerste helft probeerden we te weinig, dat was in de tweede helft beter. Feyenoord verdedigde met alles wat ze hadden, een fantastisch publiek, enorme inzet. Dat weten we van ze. We weten dat in de Europa League iedereen tegen Manchester United wil spelen en alles tegen ons geeft. Zij hadden vervolgens het geluk in de slotfase te scoren.'

Van Bronckhorst: 'spirit en de vastberadenheid was fantastisch'

Giovanni van Bronckhorst was op de officiële website vol lof over de geweldige prestatie van zijn team. ‘Het is een groot compliment aan het team waard dat we de nul hebben gehouden en weinig kansen hebben weggegeven tegen Manchester United. De spelers hebben alles gegeven, we vochten voor elke bal. De spirit en de vastberadenheid in het team waren fantastisch, dat geeft veel vertrouwen voor de rest van deze campagne.’

‘Het was vooraf moeilijk te voorspellen met welke elf Manchester United zou gaan spelen. Een paar spelers kregen rust bij hen, maar het blijft een geweldig team. Wij waren voorbereid, wie er ook zou spelen. We zijn in ons tactische plan blijven geloven. Het belangrijkste is dat we Manchester niet in hun spel hebben laten komen. Dat is de basis geweest voor succes en een goed resultaat.’

‘Het is een zware wedstrijd geweest voor ons, ook fysiek gezien. We hebben er alles aan gedaan om Manchester niet gevaarlijk te laten worden. De eerste helft hebben we wat kansen gehad, de tweede helft konden we alleen maar gevaarlijk worden op de counter.’

‘Je voelde dat Manchester er alles aan wilde doen om te winnen, maar wij scoorden op het perfecte moment. Het geloof werd daarna alleen maar groter. De de wijze waarop we verdedigd verdient groot compliment’

Kuyt: 'laten zien dat we thuishoren in Europa'

Aanvoerder Dirk Kuyt was na 'Dit is een avond om niet snel te vergeten. Het publiek was geweldig en dat zorgde voor een heerlijke sfeer in De Kuip. De club Feyenoord hoort thuis in Europa. Als je dat dan op zo’n avond, tegen een topteam als Manchester United kunt laten zien… Dat geeft een heerlijk gevoel.'

Kuyt: 'Vooraf zei ik tegen de jongens: als wij volle bak gaan en zij vijf procent minder spelen, dan kunnen we winnen. We hebben ons letterlijk in de wedstrijd geknokt. Ik moet het team een groot compliment geven voor de strijd die we tot de laatste minuut hebben geleverd. Dit is een heerlijke start van het toernooi.'

Ondanks de euforie richtte de captain het vizier ook al weer snel op zondag, wanneer in Eindhoven de belangrijke competitiewedstrijd tegen PSV wordt gespeeld. 'Deze overwinning heeft heel veel kracht en energie gekost. We moeten hier snel van herstellen en de focus op PSV richten, want die wedstrijd is even belangrijk.'

[video] Van Bronckhorst: 'Je zag het geloof groeien'

Uitslag: 1-0 (0-0)

1-0 Tonny Trindade de Vilhena ('79)
Gil Manzano (Spa)
30.000 toeschouwers

Feyenoord: Jan-Arie Van der Heijden ('23)

Feyenoord in Beeld: 126 foto's Feyenoord - Manchester United

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.94. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.