Feyenoord wint eerste Rotterdamse derby: 4-1 tegen Excelsior

27 augustus 2016
-
-

Feyenoord heeft de eerste Rotterdamse derby uiteindelijk makkelijk weten te winnen. na een 0-1 achterstand werd het uiteindelijk 4-1 door doelpunten van Kuyt (2x), Berghuis en Toornstra.

Feyenoord begon heel aardig aan de derby. Dirk Kuyt was twee keer dichtbij maar scoorde niet. Het was vervolgens Excelsior dat via de counter verrassend op voorsprong kwam. Hasselbaink gaf de pass van waaruit Elbers kon binnentikken. Excelsior kreeg nog een mogelijkheid op de 0-2. Maar in het laatste kwartier herpakte Feyenoord zich en kwam het verdiend op 1-1. Op slag van rust schoot Dirk Kuyt met een droog schot binnen.

Na rust had Feyenoord geen kind maar aan in Excelsior. Feyenoord liep simpel uit naar 4-1. Het was opnieuw Kuyt die een belangrijk doelpunt maakte voor Feyenoord. Na de gelijkmaker zorgde hij ook voor de 2-1. Vervolgens was het Steven Berghuis die op fraaie wijze voor de 3-1 zorgde. Het slotakkoord was voor Jens Toornstra die profiteerde van een foute terugspeelbal.

[video] Berghuis scoort zijn eerste en De Kuip explodeert

Feyenoord 15 competitieduels op rij ongeslagen

Feyenoord is inmiddels bezig aan een prachtige reeks in de eredivisie. De ploeg is al 15 competitieduels op rij ongeslagen.

Eerste tegendoelpunt voor Feyenoord na 516 minuten

De 0-1 voor Excelsior was pas het eerste tegendoelpunt van het seizoen. Feyenoord is daarmee de laatste ploeg in het betaald voetbal met een tegentreffer. Feyenoord was inmiddels maar liefst 516 minuten zonder tegentreffer in de eredivisie.

Mooi debuut voor El Hankouri

Mo El Hankouri maakte tien minuten voor het einde tegen Excelsior zijn officiele debuut in het eerste elftal van Feyenoord. Als vervanger van Steven Berghuis kende hij geen enkele Kuipvrees en liet hij zich vanaf zijn eerste balcontact nadrukkelijk gelden.

Kuyt bekroont 600ste competitieduel met twee belangrijke doelpunten

Dirk Kuyt speelde tegen Excelsior maar liefst zijn 600ste (!!) competitiewedstrijd op het hoogste niveau. De aanvoerder van Feyenoord bekroonde dat met twee belangrijke doelpunten. Hij zorgde zowel voor de 1-1 gelijkmaker als de 2-1. 'Het waren heerlijke goals en op de juiste momenten,' zo gaf Kuyt na afloop bij Fox Sports aan.

'We begonnen goed aan de wedstrijd. Maar gingen door de snelheid van de spitsen van Excelsior op ons bek. Daarna kwamen we goed terug. In de tweede helft waren we vervolgens niet meer te houden. Het is wel een eigenschap van dit elftal nu dat we niet schrikken van een achterstand. Vorig jaar raakten we na een achterstand nog wel eens in paniek.'

Van Bronckhorst tevreden na eerste blok van de competitie

Met de zege op Excelsior sloot Feyenoord het eerste blok van de competitie goed af. Na de interlands hervat Feyenoord over twee weken de competitie tegen ADO Den Haag.

'In mijn ogen speelden we het eerste kwartier redelijk tot goed,' zo reageerde Giovanni van Bronckhorst op Feyenoord.nl. 'We hadden alleen een goal moeten maken, zeker tegen een team dat compact verdedigt en er snel uit kan komen. Dat deed Excelsior ook bij de 0-1, waarbij we niet goed stonden. Uiteindelijk kwam de wedstrijd pas tien minuten voor rust echt op gang voor ons. De gelijkmaker van Dirk viel op een prettig moment. Ik vond 1-1 een terechte ruststand.'

'Tijdens de rust heb ik tegen mijn spelers niets gezegd over de eerste helft. In plaats daarvan heb ik opdracht gegeven om na rust het tempo op te schroeven en Excelsior onder druk te houden. Dat hebben de jongens vooral in de eerste twintig minuten van de tweede helft uitstekend gedaan. Positief dat we met drie goals in korte tijd het duel direct beslisten. Steven schoot fantastisch binnen.'

'Met twaalf punten uit vier duels kunnen we heel tevreden zijn over het eerste blok van de competitie. We zijn medekoploper, dat is voor ons uitstekend. Met twee weken rust kunnen we ons optimaal gaan voorbereiden op de drukke periode die komen gaat.'

Van Bronckhorst: 'invallers speelden belangrijke rol in tweede helft'

Giovanni van Bronckhorst had na afloop van Feyenoord - Excelsior tegenover Feyenoord.nl speciale complimenten voor de invallers van vandaag Jan-Arie van der Heijden, Michiel Kramer en Mo El Hankouri. 'De jongens die vandaag invielen hebben een belangrijke rol gespeeld in ons spel van de tweede helft. Jan-Arie deed het erg goed en gaf een fantastische pass op Dirk, die zo zijn tweede kon maken. Michiel was een paar keer dichtbij een doelpunt, terwijl ik Mo El Hankouri ook graag een kans wilde geven. Hij doet het goed op de trainingen en wordt steeds sterker. Mo speelde onbevangen en kan terugkijken op een mooi debuut.'

Feyenoord in Beeld: 105 foto's Feyenoord - Excelsior

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 4-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.01. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.