Moeizame 3-1 zege Feyenoord op De Graafschap

19 maart 2016
-
-

Feyenoord heeft zaterdagavond in de Kuip op moeizame wijze weten te winnen van De Graafschap. Na een heel matig eerste half uur en een 0-1 achterstand werd het uiteindelijk 3-1 voor de Rotterdammers. Het betekende de vijfde zege op rij voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord begon heel matig aan de wedstrijd. De Graafschap nam het initiatief en kreeg ook mogelijkheden op de openingstreffer. Het was Pröpper die De Graafschap op voorsprong zette in de 26ste minuut. Het doelpunt schudde Feyenoord wakker. Naarmate het einde van de eerst helft naderde ging Feyenoord steeds scherper spelen. De kansen kwam er toen wel. Dichterbij een doelpunt kon Michiel Kramer niet zijn. Zijn inzet verdween voor driekwart over de doellijn. De doellijntechnologie wees uit dat het niet meer dan dat was en daarom werd er geen doelpunt toegekend. Feyenoord maakte ook aanspraak op een penalty, toen een verdediger van De Graafschap bij een schot ver van zijn lichaam hield. Bijhuis wilde echter niets weten van een strafschop.

In de tweede helft bleef Feyenoord de bovenliggende ploeg. Zonder echt goed te spelen liep de ploeg uiteindelijk naar 3-1 uit. Eerst was het Michiel Kramer die bij de eerste paal een voorzet wist binnen te tikken. Een kwartier voor tijd zorgde Eljero Elia voor de bevrijdende 2-1. Basacikoglu ging goed door, wist de bal voor de uitkomende keeper voor te geven en zag Elia binnenschieten. In de slotfase werd het ook nog 3-1 toen De Graafschap verdediger Bouma bij een corner de bal in eigen doel werkte.

Statistieken Feyenoord - De Graafschap

El Ahmadi: 'gemakzucht en te weinig tempo in eerste helft'

Bij afwezigheid van Dirk Kuyt was Karim El Ahmadi de aanvoerder van Feyenoord tegen De Graafschap. Bij Fox Sports beaamde El Ahmadi dat Feyenoord een hele slechte start kende. 'De eerste helft was moeizaam. Waar het aan lag? Gemakzucht en te weinig tempo. Dat mag niet gebeuren, maar overkomt ons te vaak. Na rust hebben we ons goed hersteld. Als je zo in de eerste helft speelt kan je voor een ruime zege gaan.'

'Hoe het was zonder Dirk Kuyt? 'Ik miste vooral zijn handdruk,' zo gaf hij lachend aan. 'Kuyt heeft ons vaak er doorheen geholpen, maar in de tweede helft hebben we laten zien dat we ook zonder Kuyt kunnen winnen. We hebben nu vijf keer op rij gewonnen. We moeten positief blijven en alles doen voor die derde plek.'

Basacikoglu: 'krijg mijn goede gevoel weer terug'

Iedereen was uitgegaan van een basisplaats voor Bilal Basacikoglu. De aanvaller moest echter genoegen nemen met een plaats op de bank. Als invaller na rust was hij opnieuw belangrijk. 'Het was natuurlijk een teleurstelling om niet te starten,' aldus Bilal bij Fox Sports. 'Ik was er eigenlijk wel vanuit gegaan dat ik zou spelen. Maar ik ben positief gebleven. Ik wilde alles laten zien, zodra ik in mocht vallen. Dat is aardig gelukt.'

De aanvaller voelt het gevoel van Heerenveen langzaam terugkeren. 'Ik blijf in mezelf geloven en krijg mijn goede gevoel weer terug. Je moet in jezelf blijven geloven, hard blijven trainen en blijven doen waar je goed in bent. Vandaag heb ik alles op mijn snelheid gedaan. Niet alles met dubbele scharen proberen maar gewoon rennen. Dat is mijn kracht.'

Kramer: 'na mijn goal kwam het vertrouwen terug'

Met zijn twaalfde treffer van het seizoen zorgde Michiel Kramer zaterdagavond tegen De Graafschap (3-1) voor de gelijkmaker van Feyenoord. Kort na rust tikte de spits een voorzet van Miquel Nelom binnen, waarmee hij voor de 1-1 zorgde die de in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan maakte.

‘Of het een echte spitsengoal was? Ik denk het wel, ja’, zei Kramer na afloop. ‘En het was vooral ook een heel belangrijke goal. Na die treffer keerde het vertrouwen terug in het team en gingen we weer wat makkelijker voetballen. In de tweede helft zag je uiteindelijk terug dat wij beter zijn dan De Graafschap. Maar we moesten weer heel diep gaan, wat volgens mij volkomen onnodig is.’

Kramer doelde met name op het eerste half uur, waarin Feyenoord volgens de spits verdiend op achterstand kwam. ‘Het eerste half uur was niet heel best. Het was gezapig van onze kant en dan heb je het dus ook tegen een ploeg als De Graafschap lastig. In het laatste kwartier voor rust begonnen we al wat beter te spelen en gelukkig hebben we dat in de tweede helft vastgehouden. Maar in het vervolg moeten we dit soort wedstrijden toch makkelijker gaan winnen.’

Van Bronckhorst: 'hebben het onszelf te moeilijk gemaakt'

Feyenoord had het zaterdagavond in de eerste helft niet makkelijk tegen De Graafschap, maar rechtte na rust de rug. Dankzij drie doelpunten in de tweede helft werd een belangrijke overwinning geboekt.

De reactie van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst:
‘Het eerste half uur van ons was niet goed. We deden alles wat we niet moesten doen en hielpen De Graafschap daarmee in de wedstrijd. Pas nadat de tegenstander verdiend op voorsprong was gekomen, ging bij ons het tempo omhoog en begonnen we kansen te creëren.’

‘We hebben het onszelf veel te moeilijk gemaakt. We hadden vooraf een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld om het baltempo hoog te houden en snel van kant te wisselen, maar dat gebeurde niet.’

‘In de rust heb ik Simon Gustafson gewisseld voor Bilal Basaçikoglu, omdat ik niet tevreden was over onze manier van spelen. Na die omzetting kregen we meer grip en ging het tempo omhoog. Je zag aan alles dat we op zoek waren naar een doelpunt. De gelijkmaker hielp ons in de wedstrijd. Daarna was het wachten op meer doelpunten.’

‘Uiteindelijk hebben we een uur goed gespeeld en daardoor verdiend gewonnen. Toch zullen we in onze volgende wedstrijden vanaf de eerste minuut moeten spelen op de manier zoals we dat vandaag in de tweede helft hebben gedaan.’

‘Ik ben blij met deze overwinning en drie belangrijke punten. Nu wacht voor ons de interlandbreak, met donderdag eerst nog de derby tegen Sparta voor het goede doel. Hopelijk keert daarna iedereen fit terug voor de wedstrijd tegen Excelsior, afgezien van Terence Kongolo die daar vanwege zijn blessure nog niet bij zal zijn.’

Opstelling De Graafschap

Jurjus, Straalman ('46 Bouma), Propper, Van der Pavert, Tesselaar, Tarfi, Diemers, El Jebli ('72 Koolhof), Driver ('67 Kabasele), Vermeij, Peters

15  5 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.95. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.