Feyenoord blijft op 1-1 steken tegen Roda JC

21 februari 2016
-
-

Feyenoord bleef zondagmiddag in de eigen Kuip op 1-1 steken tegen Roda JC. Daarmee kwam weliswaar een einde aan de vernederende reeks van zeven nederlagen op rij, maar de teleurstelling was er niet meer om in de Kuip.

Giovanni van Bronckhorst begon met een blok van zes achterin om de restverdediging op orde te krijgen met vier verdedigers en twee controlerende middenvelders ervoor. Met Kuyt vlak achter Kramer stonden er vier aanvallend ingestelde spelers op het veld, Elia en Basacikoglu mochten ieder plaatsnemen op een flank.

In dat nieuwe systeem gaf de ploeg in de eerste helft niets weg. Zelf was het op zoek naar het zelfvertrouwen. De ploeg creëerde enkele kansen en voelde de bevrijding toen Dirk Kuyt op slag van rust na enkele eerdere kopkansen nu wel raak kopte.

Na rust zakte Feyenoord steeds verder weg. Roda JC, dat weinig aanvallende inspiraties had, kwam er daardoor uit, en zag Ngombo tegen de verhouding in de gelijkmaker maken. In de slotfase herpakte Feyenoord zich en zorgde het voor een heus slotoffensief. Het leverde onder meer een enorme kans op voor Elia die de onderkant van de lat trof. Vervolgens werd nog aanspraak gemaakt op een penalty na vasthouden, maar die zou er niet komen. Feyenoord moest daardoor genoegen nemen met een gelijkspel.

Kuyt: 'doen onszelf weer tekort'

Dirk Kuyt wilde het direct na afloop kort houden voor de camera van Fox Sports. "Het is verschrikkelijk. Ik ben er doodziek van. Ik denk dat we een hele goede eerste helft spelen. We komen goed op 1-0 voor,' aldus de aanvoerder over zijn eigen doelpunt. "In de tweede helft laten we ons met wind tegen toch afbluffen. Hoe we die goal weggeven is verschrikkelijk. Daarmee doen we onszelf weer tekort. Terwijl de verder in 90 minuten geen kans weggeven.'

Jubileumgoal Kuyt verliest glans door gelijkspel

Dirk Kuyt had zijn honderdste doelpunt in het shirt van Feyenoord heel anders voorgesteld. Hij had er lang op moeten wachten, maar tegen Roda JC was het zo ver. De aanvoerder kopte op slag van rust de openingstreffer binnen en leek daarmee de ban te breken voor Feyenoord. Het werd uiteindelijk 1-1 waardoor de glans van het jubileumdoelpunt verdween.

Kuyt tekende voor 85 doelpunten in de eredivisie voor Feyenoord, 8 doelpunten in de beker, 5 in Europese duels en twee in de play-offs voor Feyenoord.

De 100ste van @kuyt in beeld! ???? ???? #Feyenoord leidt met 1-0 tegen Roda JC. #feyrod

A photo posted by Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) on

Van Bronckhorst: 'er zat meer in vandaag'

Voor Feyenoord kwam er zondag een einde aan een reeks van zeven achtereenvolgende nederlagen. Desondanks was er na afloop van de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (1-1) allerminst sprake van tevredenheid bij Giovanni van Bronckhorst. ‘We hebben een punt, maar we hadden er vandaag drie verdiend’, vond de hoofdtrainer.

Het katterige gevoel dat de coach had overgehouden aan de puntendeling met de Limburgers, had vooral te maken met de manier waarop het tegendoelpunt tot stand kwam. Halverwege de tweede helft sloegen de bezoekers toe na een snel genomen ingooi. ‘In die situatie waren we niet alert’, zei Van Bronckhorst. ‘Een duur moment van onachtzaamheid, want verder hebben we nauwelijks iets weggegeven. Het team stond veel compacter dan afgelopen week.’

Waar Feyenoord erin slaagde de bezoekers veelal van het eigen doel weg te houden, had het zelf voldoende mogelijkheden om vaker te scoren. ‘We hebben veel kansen gecreëerd’, zag ook Van Bronckhorst. ‘Het is positief dat je niet verliest, maar er zat vandaag veel meer in.’

Van Bronckhorst zag zijn ploeg tot de laatste seconden blijven strijden voor de overwinning, alleen bleef de beloning daarvoor uit. Zo schoot Anass Achahbar in het zijnet, terwijl Eljero Elia kiezelhard de lat raakte. ‘Op het einde moet je een beetje geluk hebben om de wedstrijd er alsnog uit te slepen. Helaas is dat ons op dit moment niet gegeven’, besloot Van Bronckhorst.

Opstelling Roda JC

Van Leer, Milec, Buijs, Swinkels, Dijkhuizen, Zhukov ('46 Gullon), Inceman, Van Hyfte, Peterson ('67 Ngombo), Poepon, Van Duinen ('79 Faik)

Feyenoord in Beeld: 100 foto's Feyenoord - Roda JC online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.