24 mei 2015
-
Play-offs
-

Feyenoord is er niet in geslaagd de finale van de play-offs te bereiken. Feyenoord strandde uiteindelijk na verlenging. Na de 1-0 in Heerenveen werd het na verlenging 2-2 in De Kuip. De ploeg is daarmee definitief uitgeschakeld voor Europees voetbal.

Feyenoord had in De Kuip in de eerste helft een overwicht. Het elftal van Giovanni van Bronckhorst speelde als team en gaf alles dat het had. In de slotfase van de eerste helft leverde dat de 1-0 voorsprong op. Achahbar stond in de baan van een afstandschot van Jordy Clasie en veranderde het schot slim van richting met zijn hoofd door de 1-0.

Na rust ging Feyenoord op zoek naar de broodnodige 2-0. De ploeg moest daardoor ook ruimte weggeven en zag de Friezen met regelmaat gevaarlijk counteren. Kenneth Vermeer hield Feyenoord bij een aantal counters uitstekend in de race. Vlak voor het einde leek de bevrijdende 2-0 te vallen. Karim El Ahmadi kopte een voorzet binnen. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege licht duwen, een moment waarover nog flink nagepraat zou worden.

In de 90ste minuut kwam Wilkshire in het veld voor de met kramp uitvallende Karsdorp. In de vier minuten blessuretijd knapte er echter iets in de kuit van Wilkshire. De rechtsback kon daarom niet beginnen aan de verlenging. Feyenoord moest daardoor met tien man aan de bak.

Feyneoord kreeg na acht minuten in de verlenging met tien man een unieke kans op de 2-0. Elvis Manu kon van eigen helft vrij af op Nordfelt. Hij werd nog bijgehaald, maar kapte zich uitstekend vrij. Zijn inzet werd echter door Nordfelt naast getikt. Een minuut later was het voorbij. Een counter aan de andere kant leverde een kans op voor Uth die kapte en niet aarzelde. Hij schoot hem onhoudbaar voor Kenneth Vermeer binnen. Aan het einde van de eerste verlenging besliste diezelfde Uth de wedstrijd definitief door te profiteren van matig verdedigen van Nelom. In de tweede verlenging kopte Kazim nog de 2-2 binnen. Met tien man deed Feyenoord er nog alles aan, maar teveel spelers waren aan het einde van hun latijn. In de 119e minuut nam Van Bronckhorst zelfs Van Beek nog in bescherming door hem na een behandeling niet meer te laten terugkeren in het veld. Feyenoord was geknakt en zal het weer een seizoen zonder Europees voetbal moeten doen.

'Geen Europees voetbal, zes duels geleden was je voor gek verklaard'

Aanvoerder Jordy Clasie stond na afloop van het duel tegen Heerenveen geslagen Fox Sports te woord. "Geen Europees voetbal! Als je dit zes wedstrijden geleden had gezegd, had iedereen je voor gek verklaard. Nu is het werkelijkheid. Vervelend voor de spelers, voor de supporters, voor de club. Zo wil je niet afsluiten."

Lange tijd was Feyenoord in de ogen van Clasie de bovenliggende ploeg. "Oover negentig minuten waren wij de betere ploeg, de ploeg die echt ging en echt wilde. En dat hadden we ook afgesproken. In de eerste helft vond ik dat wel ook wel goed hebben gespeeld, kansen gecreëerd en in de tweede helft ook wel. We wisten het alleen niet af te maken. En dan moet je de verlenging in, met een man minder en het was al zo'n zware pot en dan is het heel zwaar."

"We hebben het geprobeerd. Wilkshire kon er niks aan doen. Hij gaf aan dat hij iets voelde knappen in zijn kuit. Dan kun je moeilijk doorspelen. En dan moet je met z'n tienen verder. Dat ging nog wel aardig, Manu kreeg nog een grote kans, maar uiteindelijk hadden we er geen puf meer voor."

"Of dit mijn laatste wedstrijd was voor Feyenoord? Misschien wel. Ik zit hier nu vier jaar, ik heb ambities, maar ik ga niet zomaar weg. Ik heb nu vakantie en dan zien we het wel."

Van Bronckhorst: 'spelers gezegd dat ik trots op ze ben'

Giovanni van Bronckhorst liet na afloop weten dat zijn ploeg er alles aan gedaan had om er een goed resultaat uit te halen. 'Meer dan dit kon ik niet van de jongens vragen. Ik heb in de kleedkamer gezegd dat ik trots op ze ben. We stonden er wederom als team. We hebben laten zien wat we konden.'

'We hebben de kansen gehad om de wedstrijd te beslissen,. Zelfs in de verlenging nog met tien man. Er zijn dingen gebeurd waarvan je denkt: 'hoe kan dit'. Het uitvallen van Luke Wilkshire en die grote kans van Elvis Manu. Maar ze hebben er alles aan gedaan. an het einde waren we kapot. ;We hebben de afgelopen weken veel klappen gekregen. Door de doelpunten en de steun van het Legioen kregen we weer energie. Zelfs met tien man.'

'Het mislopen van Europees voetbal is een gemis. Maar het is wat het is. Volgend seizoen zullen we met een frisse start beginnen. Dit moet de basis zijn voor volgend seizoen.'

Manu: 'hier ga ik wakker van liggen'

Elvis Manu realiseerde zich na afloop dat hij de kans had gehad om Feyenoord in de verlenging op 2-0 te schieten. Vlak daarna beslisten de Friezen de wedstrijd. 'Ik loop alleen op de goal af, maar Nordfeldt pakt hem goed. Wat ik anders had moeten doen? Ik had hem achteraf hoog binnen moeten schieten, in plaats van laag over de grond. Dan win je de wedstrijd gewoon, daar ben ik van overtuigd. Dat kan ik mezelf aanrekenen,' zo gaf de aanvaller aan bij Fox Sports.

Manu was dit seizoen de held in de Europese campagne. Dat zit er volgend seizoen niet in. 'Geen Europees voetbal, hier ga ik wakker van liggen,' zo baalde hij van het mislopen van Europese plaatsing.

'114 Thorsby voor Larsson

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.06. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.