Verdiende 2-1 zege Feyenoord in topper tegen PSV

22 maart 2015
-
-

Feyenoord heeft zondagmiddag in de eigen Kuip de bijna traditionele zege behaald op PSV. In De Kuip werd het 2-1, een uitslag waarop weinig af te dingen was. Feyenoord was lange tijd de bovenliggende partij. Achahbar was de grote man door beide treffers te maken.

Feyenoord begon wervelend aan de wedstrijd. Binnen twaalf seconden had Lex Immers moeten scoren. Hij wist vlak voor Zoet een prachtige pass niet binnen te tikken. Binnen een minuut kreeg Achahbar vervolgens ook nog een kans op de openingstreffer. Het vervolg van de eerste helft was minder spectaculair, al had Feyenoord wel het overwicht en initiatief. Feyenoord wist tegelijkertijd te voorkomen dat PSV in de omschakeling gevaarlijk kon worden al was Maher dichtbij met een schot op de lat.

In de tweede helft brak Anass Achahbar de wedstrijd open. De jonge technicus kreeg de kans in de spits omdat Kazim slechts 20 minuten kon spelen. Achahbar beloonde het vertrouwen van Rutten. Na een uur spelen haalde hij opeens met een volley prachtig uit. Hij liet pSV doelman Zoet volkomen kansloos. Vier minuten later was het weer raak. Achahbar had de bal uitstekend op zijn slof na een een-twee met Boetius.

20 minuten voor tijd kwam PSV uit het niets tegen de verhouding in terug in de wedstrijd. Memphis wist met een zwabberbal opeens te scoren. Kenneth Vermeer was kansloos nadat de bal opeens van richting veranderde. PSV drong daarna aan op de gelijkmaker. De tegenstander kreeg daar kansen op, maar de beste mogelijkheden was voor Boetius om de wedstrijd via de counter te beslissen. Hij trof Zoet op zijn weg. Het bleef daardoor tot zes minuten in blessuretijd spannend, de drie punten bleven uiteindelijk meer dan verdiend in De Kuip.

Ranglijst: Feyenoord met vier punten voorsprong naar Alkmaar

Na de zege op PSV blijft Feyenoord met een veilige marge op de derde plaats. De voorsprong op nummer vier AZ bedraagt vier punten. Na de interlandweek mag Feyenoord met vier punten voorsprong richting Alkmaar voor AZ - Feyenoord.

Achahbar: 'dit was écht lekker'

Anass Achahbar groeide zondagmiddag in De Kuip uit tot de held van het Legioen. De kleine aanvaller mocht eindelijk eens in de spits starten en beloonde dat vertrouwen door beide treffers van Feyenoord binnen te schieten. Hij deed dat ook nog eens op schitterende wijze. 'Vooral de eerste die ik in een keer nam, die was écht lekker.' Maar ook de tweede mocht er zijn. 'Ik draai hem gewoon naar mijn linkerpoot. Paar seconden werk.'

'Het was een heerlijke wedstrijd voor mij en om hier de drie punten te houden. Ik zag donderdag op de training al dat ik mocht starten. Eigenlijk had ik het gevoel al vanaf FC Dordrecht.' Achahbar moest er uiteindelijk met kramp vanaf. 'Het is lang geleden dat ik hele wedstrijd speelde.'

Rutten: 'veel bereidheid om voor elkaar te vechten'

Fred Rutten gaf na afloop voor de camera van de NOS aan dat zijn ploeg uiteindelijk op vechtlust gewonnen heeft. 'We hebben voetballend gezien niet onze beste wedstrijd van het seizoen gespeeld, maar er was veel bereidheid om voor elkaar te vechten. Of het verdiend was? Als je heel reëel bent en je gaat echt naar de kansenverhoudingen kijken dan zou je ons denk ik een klein plusje kunnen geven.'

'In de tweede helft kwam de wedstrijd los en gebeurde er veel meer. Voor rust stapten we te snel uit de organisatie. Na rust hebben we dat beter gedaan. En we maakten precies op de juiste momenten twee geweldige goals.'

Feyenoord was in twee duels tegen Ajax en twee duels tegen PSV niet de mindere. Toch staat de ploeg een straatlengte achter op de koploper. Volgens Rutten is dat wel te verklaren. 'Het verschil is dat wij veel spelers hebben met potentie hebben om te worden. Bij PSV spelen allemaal internationals. In topwedstrijden kunnen we boven onszelf uitgroeien. Maar dan is de achterstand in punten logisch en moeten wij voor de derde plek gaan.'

Rutten: Achahbar heeft dit zelf afgedwongen'

Feyenoord – PSV werd zondag de wedstrijd van Anass Achahbar. De spits bekroonde zijn eerste basisplaats van dit seizoen met twee doelpunten, waardoor Feyenoord een 2-1 overwinning boekte. ‘Chapeau’, zo complimenteerde trainer Fred Rutten de matchwinner na afloop. ‘Anass heeft vanaf dag één na de winterstop op de deur geklopt. Vorige week was hij beslissend voor ons en vandaag was hij dat weer. Het is heel mooi hoe hij zichzelf heeft beloond.’

Rutten kreeg zelf tijdens de persconferentie na afloop van een van de journalisten de felicitaties voor het opstellen van Achahbar. ‘Maar spelers stellen uiteindelijk zichzelf op’, antwoordde de trainer. ‘Je hoort soms dat een speler het vertrouwen moet krijgen van een trainer, maar ik zie het juist andersom. Een speler moet het vertrouwen géven aan de trainer. Dat heeft Anass in de afgelopen periode gedaan.’

‘Hij ontwikkelt zich goed’, vervolgde Rutten. ‘In Nederland wordt er vaak gekeken naar wat een speler niet kan, terwijl je zeker bij Anass juist moet kijken naar wat hij wél kan. Hij is een speler die goals kan maken – dat heeft hij in de jeugd altijd bewezen - en die heel balvast is. Zo’n speler kunnen wij goed gebruiken, daarom zijn we met hem aan de slag gegaan.’

Feyenoord in Beeld: 115 foto's Feyenoord - Psv online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  6 2-1 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.58. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.