26 februari 2015
-
Europa League
-

Het Europa League avontuur eindigde donderdagavond in De Kuip met een uitschakeling door AS Roma. Na een tumultueuze wedstrijd wonnen de Italianen uiteindelijk met 1-2. De scheidsrechter staakte na een rode kaart voor Te Vrede de wedstrijd tijdelijk omdat er voorwerpen op het veld werden gegooid.

Na een rommelige start waren de eerste kansen voor AS Roma. Totti was tot twee keer toe dichtbij, een vrije trap schampte de paal. Na een half uur kreeg Feyenoord een enorme tegenslag te verwerken. Kazim liep na een spring een hamstringblessure op, waardoor Feyenoord zijn angel voorin kwijt was. AS Roma had toen echter al met tien man moeten staan, een elleboogstoot op Kazim werd echter niet bestraft. Feyenoord kon zonder Kazim de bal steeds minder in de ploeg houden. In de blessuretijd van de eerste helft ging het mis. Ljajic kon de 0-1 binnenwerken, waardoor Feyenoord met een domper de kleedkamer inging.

Na rust probeerde Feyenoord het wel, de Italianen beperkten zich vooral tot het ontregelen van de wedstrijd. Tien minuten na rust kreeg Feyenoord een nieuwe klap. te Vrede kreeg direct rood nadat zijn tackle op Manolas te laat was. De irritatie op de scheidsrechter was toen al lang opgelopen en ontspoorde. De scheidsrechter besloot het duel stil te leggen vanwege het gooien van voorwerpen op het veld.

Rutten bracht na de tweede hervatting Manu in het veld. Nog geen twee minuten later bracht hij de hoop terug in De Kuip. Hij rondde een rush uiteindelijk uitstekend af en schoot de gelijkmaker binnen. De hoop duurde slechts drie minuten. Torosidis wist Gervinho te bereiken, die simpel van dichtbij kon binnenwerken. De 1-2 was de genadeklap voor Feyenoord. De ploeg moest nog twee keer scoren en had dat echte geloof niet meer. Feyenoord probeerde het wel, maar had met tien man het vermogen niet meer.

[video en foto's] Supersfeer in De Kuip voorafgaand aan Feyenoord - AS Roma

Clasie: 'speelden tegen Roma en de arbitrage'

Aanvoerder Jordy Clasie had na afloop geen goed woord over voor de arbitrage. "We speelden niet alleen tegen Roma, maar ook tegen de scheids en zijn assistenten. Die elleboog tegen Kazim was gewoon rood. Bij de rode kaart voor Mitchell Te Vrede zet ik mijn vraagtekens. Dan wordt het duel vervolgens ook nog gestaakt. De scheidsrechter gaf aan dat het om dingen op de tribune ging. Wij hebben frustraties en de supporters ook. Over het staken wil ik verder niets zeggen, dat is niet aan ons."

De aanvoerder was niet te spreken over de eerste helft van zijn ploeg." De eerste helft waren we niet goed. Het tegendoelpunt hebben we aan onszelf te danken. We verdedigden slordig uit. We kwamen niet ons spel en waren niet scherp genoeg. Je moet gewoon met 0-0 de rust ingaan. Je mag in blessuretijd van de eerste helft geen treffer tegenkrijgen. dan moet je echt scherper zijn."

Gudde: 'snap frustratie, maar geen begrip voor mensen die dingen gooien'

Eric Gudde liet na afloop bij RTV Rijnmond weten de frustratie bij de fans te begrijpen. Hij veroordeelde echter het gooien van voorwerpen. 'Daar heb ik geen begrip voor. Daarmee benadeel je alleen de club, dat levert boetes op.' De algemeen directeur gaf aan zich niet druk te maken over het racisme-verwijt rondom de banaan. 'Wij zijn nooit met racisme in aanraking gekomen, dat was dit ook niet. Dit leggen we uit aan de UEFA.'.

De algemeen directeur verwacht geen uitsluiting voor Europa. 'Ik ken de normen niet zo goed, maar gelukkig is het einde van de wedstrijd gehaald. Het zal wel weer een finkse boete worden. Uitsluiting lijkt me niet, want ik kijk ook andere wedstrijden in Europa en dan zouden er veel meer clubs uitgesloten moeten worden.'

Coach AS Roma: 'we hadden wel een winkel kunnen openen'

Coach Garcia van AS Roma liet na afloop in De Kuip weten dat het staken van de wedstrijd wat hem betreft terecht was. "We hadden wel een winkel kunnen openen, met al die spullen die vanaf de tribunes op het veld werden gegooid. Het was een juiste keuze om de wedstrijd even te staken," zo gaf hij aan tegenover De Telegraaf.

[video] Clasie: "Ook tegen scheidsrechter gevoetbald"

Feyenoord moet vrezen voor afrekening door UEFA

Feyenoord zal moeten vrezen dat het niet blijft bij de sportieve uitschakeling tegen AS Roma. De club kan ook een onderzoek van de tuchtcommissie van de UEFA verwachten. Eerst werd er al opzichtig een plastic banaan langs de zijkant weggehaald verwijzend naar racisme. Na de rode kaart van Te Vrede volgden leuzen en werden voorwerpen op het veld gegooid. De verwarde scheidsrechter Turpin besloot vervolgens het duel stil te leggen. Volgens informatie van de UEFA besloot de scheidsrechter daartoe vanwege een optelsom van gebeurtenissen. Feyenoord sprak vooraf de vrees al uit dat de UEFA alle gebeurtenissen onder een vergrootglas zou leggen en zal nu inderdaad moeten vrezen voor een behoorlijk straf.

[video] Rutten: "beslissingen waar je jouw vraagtekens bij kunt zetten"

Feyenoord in Beeld: Fotoreportage Feyenoord - AS Roma online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.10. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.