Manu Europees weer de matchwinnaar: 2-1 tegen Standard Luik

2 oktober 2014
-
Europa League
-

Feyenoord heeft donderdagavond de eerste drie punten gepakt in poule G van de Europa League. Door een laat doelpunt van Elvis Manu werd Standard Luik in De Kuip met 2-1 verslagen. Sven van Beek opende kort na rust de score namens Feyenoord. Door de overwinning op Standard Luik doet Feyenoord weer helemaal mee in poule G, waarin HNK Rijeka met 2-2 gelijk speelde tegen Sevilla FC.

Feyenoord kon bij rust vooral tevreden zijn over de wijze waarop de ploeg in de eerste 45 minuten het initiatief in de wedstrijd volledig in handen had gekregen. Dat dankte het elftal voornamelijk aan een agressieve speelwijze, die ervoor zorgde dat Standard Luik nauwelijks voet aan de grond kreeg in de met ruim 30.000 supporters gevulde Kuip.

Tegelijkertijd kon Feyenoord nog niet tegemoet komen aan de wens die Fred Rutten een dag eerder had uitgesproken. De trainer stelde dat het tijd werd dat Feyenoord zichzelf ging belonen voor het goede spel dat het in de afgelopen periode had laten zien. Waar dat in de afgelopen uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles met vier doelpunten nog prima was gelukt, wist Feyenoord in de eerste helft tegen Standard Luik een overwicht nauwelijks om te zetten in grote kansen, met een doelpuntloze ruststand als gevolg.

Alleen Elvis Manu kwam in de eerste helft twee keer toe dicht bij een doelpunt. De linksbuiten had de bal na een klein half uur voor het binnentikken, nadat keeper Eiji Kawashima een schot van Jordy Clasie niet onder controle kreeg. Manu mikte de bal echter niet voldoende in de hoek, waardoor de Japanse international met een katachtige reflex redding kon brengen. Dezelfde doelman hoefde een kwartier later niet in actie te komen toen Manu een voorzet van Miquel Nelom doorkopte richting de tweede paal, maar voorlangs zag zeilen.

Juist vanwege het verloop van de eerste helft, was de ontlading groot toen Feyenoord al direct na rust een verdiende voorsprong pakte. Dat gebeurde toen Sven van Beek zijn hoofd tegen een verre ingooi van Nelom kreeg. Daarmee verraste hij keeper Kawashima, want de bal plofte vervolgens bij de tweede paal binnen.

Hoewel het vertrouwen van Feyenoord daarmee aanvankelijk een flinke boost kreeg, lag twintig minuten later de bal aan de andere kant van het veld in het net. Waar Standard tot de gelijkmaker nog niet verder was gekomen dan een lobje van Jeff Louis die knap door Kenneth Vermeer over het doel werd getikt, was één defensieve misser direct noodlottig voor Feyenoord. Nadat Luke Wilkshire een diepe pass van de bezoekers niet kreeg weggewerkt, kwam Jonathan Viera oog in oog met Vermeer te staan. De middenvelder stiftte de bal over de uitkomende doelman in het doel en bracht de stand daarmee weer in evenwicht.

Voor Standard Luik was de gelijkmaker het startsein om het gaspedaal dieper in te drukken, waardoor Feyenoord voor het eerst in de wedstrijd serieus onder druk kwam te staan. Dat Feyenoord desondanks met de zege aan de haal ging was te danken aan Manu. De aanvaller, die in de play-off ronde tegen Zorya Luhansk met een doelpunt in extremis Feyenoord al de winst had bezorgd, bleek opnieuw goud waard voor zijn ploeg.

Kort nadat hij een opgelegde kans op het lichaam van Kawashima had geschoten, revancheerde Manu zich door de bal op aangeven van Kazim-Richards met rechts in de bovenhoek te knallen. Daarna kwamen de drie punten niet meer in gevaar en kon in De Kuip een klein feest gevierd worden, in de wetenschap dat Feyenoord helemaal terug in de race is in groep G.

Feyenoord derde in de poule na gelijkspel bij Rijeka - Sevilla

In de andere wedstrijd in de poule speelde SNK Rijeka thuis met 2-2 gelijk tegen Sevilla. Na een 0-1 achterstand bij rust kwamen de Kroaten door een rode kaart voor Sevilla en penalty langszij. Ze maakten daarna zelfs 2-1 alvorens Sevilla in blessuretijd voor de gelijkmaker zorgde.

Feyenoord in Beeld: 110 foto's Feyenoord - Standard online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 14 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.