Opnieuw puntverlies Feyenoord; 2-2 in Alkmaar

14 september 2003
-
-

Feyenoord is er niet in geslaagd de uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ winnend af te sluiten. Het duel eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel. In een voor objectieve toeschouwers boeiend duel scoorde Kuijt twee keer en had hij in de slotminuut de winnende treffer op de voet. Zijn schot verdween op de paal. Wijker kreeg vlak na rust zijn tweede gele kaart en moest daardoor van het veld.

Bert van Marwijk had een noodzakelijke verrassing in petto in zijn beginopstelling. Van Wonderen ontbrak wegens familie-omstandigheden. Hij werd vervangen door Acuna.

De ploeg kwma al binnen 10 minuten op voorsprong. lazovic kon alleen met een overtreding door Wijker gestopt worden in het strafschopgebied. Dat betekende geel en een penalty voor Feyenoord. Kuijt benutte het buitenkansje feilloos en tekende daarmee zijn eerste treffer voor Feyenoord aan.

Binnen een paar minuten stond AZ al weer gelijk. Bij een vrije trap werd Van Galen volleidg vrijgelaten. Die tikte het balletje met d epunt langs Zoetebier voor de 1-1.

Vlak voor rust stopte Zoetebier een inzet van Nelisse. Elkhattabi stond echter op de goede plaats om de 1-1 binnen te schieten. Dat was iets tegen de verhouding in. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven. Feyenoord had de beste kansen in de eerste helft. In het eerste gedeelte had de ploeg het moeilijk, maar naarmate het duel vorderde gaf het weinig meer weg.

In de tweede helft werd Feyenoord sterker. Zeker toen Ono in het veld kwam kon het de problemen op het middenveld oplossen. 10 minuten voor tijd leverde het slotoffensief succes op. Kuyt rondde een pass met een afstandschot mooi af voor de 2-2. Feyenoord drukte daarna nog meer door met Lurling en Bombarda als invallers. Kuijt leek in blessuretijd de winnende treffer op de schoen te hebben. Zijn diagonale schuiver verdween echter helaas op de paal.

Daardoor verloor een hard knokkend Feyenoord opnieuw twee punten. Ook de tweede uitwedstrijd dit seizoen werd dus niet gewonnen. En dat is een hard gelag met het oog op de strijd om de bovenste plaatsen. Een overwinning zou wel verdiend zijn geweest, maar zat er net niet in. Daarvoor creeerde het waarschijnlijk iets te weinig kansen.

Kuijt speelt belangrijke rol bij Feyenoord

Na een paar mindere duels werd Dirk Kuijt bij Canal+ verkozen tot Man of the Match. Hij scoorde beide doelpunten (een penalty en een rebound - "Schreuder schoot goed in, Timmer redde nog, maar toen kon ik alsnog de 2-2 maken") voor Feyenoord en had de 2-3 op zijn slof. In de laatste minuut van blessuretijd verdween zijn schot op de paal. "We hebben er keihard voor geknokt, maar het was niet goed genoeg. We hebben ons kapot gewerkt om te winnen. Maar elke week gaat het beter, hopelijk staan we volgende week toch met drie punten" aldus Kuijt.

Van Marwijk: "voorin niet goed uitgespeeld"

Bert van Marwijk vond dat het vooral voorin was fout gegaan in Alkmaar. "We hebben het niet goed uitgespeeld voorin. We kregen genoeg kansen en mogelijkheden. Op het moment dat het 2-2 werd had ik het gevoel dat we nog konden winnen. De intelligentie voor de foal ontbrak, de spitsen waren te onrustig. Op het moment dat Shinji inkwam, was er wel wat meer voetballende rust" aldus Van Marwijk. "Het is moeilijk om te winnen tegen een ontketend AZ dat een goede start heeft gehad. We begonnen goed met de 0-1. Dan geef je een goal weg omdat de verdedigende afspraken niet worden nagekomen. Dat we zo goed terugkomen in de wedstrijd is een compliment naar de spelers. Maar als je op dit niveau in de eindfase zo vaak voor de goal komt en niet kan scoren, dan verdien je het ook niet om te winnen."

Achterstand Feyenoord nu vijf punten

Door het gelijkspel in Alkmaar is de achterstand van Feyenoord op koploper Ajax na vier wedstrijden nu opgelopen tot vijf punten. De achterstand op nummer twee PSV bedraagt drie punten. Feyenoord staat nu zesde op de ranglijst, maar kan nog een plaatsje zakken naar de zevende plaats als Willem II later vandaag weet te winnen.

Opstelling AZ

Timmer, Reini, Wijker, Fortes Rodriquez, De Cler, Kromkamp, Buskermolen, Van Galen ('64 Huysegems), Perez ('75 Mans), Nelisse ('57 Lindenbergh), Ali Elkhattabi

Lunatic News: Fotoverslag AZ - Feyenoord (2-2)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.