Feyenoord laat het liggen tegen FC Groningen: 1-2

2 mei 2004
-
-

Feyenoord speelde zondagmiddag in De Kuip een allerbelabberdste wedstrijd. Dat leverde uiteindelijk zelfs een 1-2 nederlaag op, de eerste competitienederlaag tegen FC Groningen in Rotterdam in de historie. Vier minuten voor tijd stonden de Rotterdammers nog op voorsprong maar twee doelpunten van invaller Drent veranderden de score in het voordeel van de Groningers.

Feyenoord speelde een erg matige eerste helft. De ploeg creerde nauwelijks kansen tegen een heel verdedigend Groningen. Via een counter had die ploeg zelfs een betere mogelijkheid. Onder een striemend fluitconcert moest de ploeg gaan rusten.

10 minuten na rust scoorde Kuyt op een wat gelukkige wijze de openingstreffer. Ondanks het slechte spel leek daarmee de ban gebroken. Van Marwijk bracht zowel Van Persie als Lazovic in het veld voor Lurling en Smolarek. Dat leverde wel enig gevaar op voor de goal van Groningen. beide spelers kregen mogelijkheden, maar kwamen niet tot score.

In de slotfase ging het weer mis. De ploeg zakte in naar het niveau van de eerste helft en kreeg vier minuten voor tijd prompt de rekening gepresenteerd. Invaller Drent, zes minuten in het veld, kopte de gelijkmaker achter Zoetebier. Dat was een harde klap voor Feyenoord dat slechts nog een handvol minuten had om opnieuw voor de zege te vechten. Het moest achterin ruimte weggeven en zag FC Groningen zelfs nog de zege stelen via een counter. Het was Drent die opnieuw het vonnis voltrok.

Daarmee kreeg Feyenoord eigenlijk loon voor werken. Het had zo lang verzuimd voor de overwinning te werken en kreeg vervolgens daarvoor uiteindelijk nog de nederlaag gepresenteerd.

Dat de tweede plaats er niet meer in zat, daar was mee te leven geweest. Dat dit op zo'n manier beslist werd, is dat echter niet.

Feyenoord heeft nog een overwinning nodig voor derde plaats

Feyenoord is door de nederlaag in De Kuip definitief uitgeschakeld voor de tweede plaats en daarmee de voorronde van de Champions League. De achterstand bedraagt nu zes punten met nog twee duels te gaan. Het doelsaldo is daarbij 35 doelpunten minder dan de Eindhovenaren, zodat zelfs twee nederlagen van PSV niet zullen helpen.

Naar beneden kijkend heeft Feyenoord vijf punten voorsprong op AZ, dat zelf gelijkspeelde. Indien Feyenoord nog een van de twee laatste duels wint, dan is de club in ieder geval zeker van de derde plaats.

Woede-aanval Van Marwijk in rust hielp slechts kort

Bert van Marwijk was allesbehalve te spreken over zijn spelers in het duel tgeen FC Groningen. "Ik heb me de eerste helft groen en geel geergerd en de tweede helft kapot geergerd. De ploeg leek niet vooruit te branden. Normaal gesproken kan ik dit elftal niets verwijten voor wat betreft de inzet. Maar vandaag wel."

"Ik ben in de rust flink boos geworden. We kwamen dan wel op 1-0 en moesten vervolgens de tweede maken via Van Persie. Ik wilde nieuwe mensen inbrengen en meer aggressiviteit te krijgen. Maar na de gemiste kans werd het alleen maar weer slechter."

"Het is heel teleurstellend. Ik wilde graag tot het einde meespelen om de tweede plaats. je wilt in ieder geval jezelf niets te verwijten kunnen, maar dat mogen we ons vandaag wel, en dat is heel hammer. Twee maanden geleden riep iedereen nog dat we vijfde of zesde zouden worden. We zullen nu in ieder geval derde moeten worden om een plaats te hebben die velen lang niet van ons hadden verwacht dit seizoen."

Kuyt: slechtste wedstrijd van het jaar

Dirk Kuyt sprak na afloop over de slechtste wedstrijd van het jaar. "Er lukte helemaal niets. Normaal gesproken als je keihard werkt creeer je met deze ploeg altijd wel kansen tegen welke club dan ook. Maar vandaag haddn we erg weinig kansen. En met enig geluk bij hun verliezen we ook nog. Als speler heb je altijd de intentie om alles te geven, maar vandaag was dat duidelijk niet het geval. Het is erg jammer dat je hiermee zo'n mooie reeks weggeeft."

Opstelling Feyenoord

Edwin Zoetebier, Chong gug Song, Christian Gyan, Peter van den Berg, Patrick Mtiliga, Ebi Smolarek ('57 Danko Lazovic), Hossam Ghali, Shinji Ono, Anthony Lurling ('57 Robin van Persie), Thomas Buffel, Dirk Kuyt

Opstelling FC Groningen

Beukenkamp, Schoenmakers, Elshot ('83 Fr?nkel), Kruijswijk, Flor?n, Matthijs ('80 Drent), Smit ('14 Hugo), v.Gessel, Krstev, Salmon, De Witte

Ego2.nl: Fotoreportage Feyenoord-FC GroningenQ on Tour: Ech Stront

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.