Van Persie schiet Feyenoord naar overwinning: 1-3 tegen Volendam

23 februari 1936
-
-

Feyenoord heeft voor de tweede keer dit seizoen een uitwedstrijd winnend af weten te sluiten. Uit tegen Volendam werd het 1-3 voor Feyenoord. Van Persie was de gouden wissel van Feyenoord coach Bert van Marwijk. Kort na zijn invallen schoot hij Feyenoord tien minuten voor tijd op voorsprong. In de slotminuten had hij ook nog de assist waaruit de 1-3 viel.

Van Marwijk begon met een verrassing in zijn basis. Lodewijks kreeg, en in ieder geval tot de winterstop definitief, de voorkeur boven Zoetebier. Verder ontbrak Ono inderdaad. Leonardo stond voorin opnieuw in de spits.

Al na vier minuten kwam Feyenoord op voorsprong. Lurling werd na een rush geraakt. De terechte penalty werd door Kuyt goed benut, 0-1. Drie minuten later was het alweer gelijk. Ouhsaine kreeg de bal en schoot vervolgens onhoudbaar achter Lodewijks.

Daarna ontstond een weinig bijzondere wedstrijd, waarin Feyenoord te weinig kansen kon creeren. Aan het einde van de eerste helft moest Leonardo ogenschijnlijk zwaar geblesseerd met de brancard van het veld. Hij werd vervangen door Lazovic. Die kon echter nauwelijks iets extra's bijdragen. Het was aan een zeer goed optreden van Lodewijks te danken dat Feyenoord niet meer tegentreffers hoefde te verwerken.

De kentering kwam pas een kwartier voor tijd toen Van Persie in het veld kwam. Hij haalde zijn gram toen hij op links oprukte en op de rand van het strafschopgebied met rechts een droge schuiver in de korte hoek liet verdwijnen, 1-2. Uit zijn reactie na afloop bleek duidelijk dat hij daar enig oudzeer mee rechtzette. Vervolgens gaf hij vier minuten voor tijd met een prachtige voorzet nog de assist voor de 1-3. Kuyt werkte de bal via een Volendam verdediger en de Volendam keeper als een soort carambole in de goal en besliste daarmee de wedstrijd definitief.

Gescheurde kniebanden voor Leonardo

De Braziliaan Leonardo moest aan het einde van de eerste helft geblesseerd uitvallen. De aanvaller gleed ongelukkig uit. Hij had zichtbaar heel veel pijn. Na de wedstrijd kwam de eerste diagnose van de medische staf: in- of afgescheurde kniebanden. Hij werd direct naar het ziekenhuis afgevoerd. Leonardo had zich juist na een zware blessure en een lang revalidatieproces weer teruggeknokt in het eerste elftal.

Van Persie houdt zich in

Robin van Persie was de matchwinnaar. Als invaller was hij verantwoordelijk voor de 1-2 en maakte hij de assist voor de 1-3. Na afloop hield hij zich duidelijk in. Gevraagd naar zijn reactie bij de 1-2, zei de aanvaller verstandig "Dat was een beteje irritatie, vooral tegen mezelf denk ik. Dat moeten we maar snel vergeten". Volgens de aanvaller was hij op de bank vooral gretig, niet geirriteerd. "Daar moet je boven staan, boven het randgebeuren. De overwinning is goed voor het team en de club, dat we nu drie punten hebben gepakt." Doorgevraagd zijn de afgelopen periode liet de aanvaller toch iets kwijt over zijn gevoelens. "Natuurlijk grijpt je dat aan, daar ben je mens voor. Uitgefloten worden doet altijd pijn, vooral als dat door je eigen supporters gebeurt. Maar dat is inmiddels vergeten, we gaan gewoon door"

Lodewijks: ik was ervan overtuigd dat mijn kans zou komen

Patrick Lodewijks liet na afloop weten niet verrast te zijn door zijn basisplaats. "Ik moest zaterdag bij de trainer komen. Hij heeft niet gezegd dat ik zou spelen, maar gaf wel aan dat gezien de situatie op een aantal posities mensen zouden spelen die eerder op de bank zaten. Ik ging er vanuit dat ik zou spelen."

De dit seizoen tweede keeper liet weten dat hij aan het begin van het seizoen wel moeilijk had gehad met zijn emoties. "In het begin was het nog wel de emotie die bovendrijft en je weleens dwars zit. Later ben ik rustiger geworden. Ik wist de de kansen vanzelf komen. Ik moest gewoon de trainer laten zien op de training dat ik er nog steeds ben. Off het nu 2 maanden of zes maanden zou duren, ik was ervan overtuigd dat de kans zou komen. Dat de supporters dan zo positief naar je reageren is heel leuk. Daar ben ik blij mee, heb ik hard voor gewerkt."

Achterstand blijft zeven punten

Feyenoord is door de overwinning op Volendam niet dichter bij de kop gekomen. Net als Feyenoord won Ajax een uitwedstrijd (1-4 bij ADO Den Haag). De achterstand blijft zeven punten. AZ staat nog vier punten voor, PSV drie punten. Feyenoord volgt op een vierde plaats.

Opstelling Volendam

Van Westerop, Wilson, Kras, Breinburg, Koning, Salden, Buys, Tuyp ('86 Luirink), Faria, Esajas ('69 Steur), Ouhsaine

Lunatic News: Fotoverslag Volendam - Feyenoord

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 15 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.