Feyenoord verovert na strafschoppen Johan Cruijff Schaal

4 augustus 2018 20:12

Feyenoord heeft beslag weten te leggen op de Johan Cruijff Schaal. Nadat beide ploegen in reguliere speeltijd weinig wisten te creëren en niet tot scoren kwamen, moesten penalty's voor de beslissing zorgen. Justin Bijlow stopte er twee, waarna Jordy Clasie de beslissende penalty binnen schoot.

Nadat er was afgetrapt kon Serdar Gözübüyük niets anders doen dan binnen een minuut de wedstrijd alweer stil te leggen toen er vanaf de tribune van Feyenoord enkele fakkels op het veld waren gegooid. Na een korte onderbreking kon de wedstrijd weer hervat worden en begon een tactisch steekspel waarin beide ploegen maar heel sporadisch voor het doel kwamen.

PSV kreeg via Luuk de Jong en Daniel Schwaab in de eerste helft goede kansen, maar de beste kans was voor Feyenoord te noteren toen Denzel Dumfries de bal verspeelde. Robin van Persie kon zijn voet echter net niet tegen de voorzet van Sam Larsson zetten, waardoor beide ploegen met een 0-0 stand de rust in gingen.

Na rust trok wel PSV als Feyenoord iets meer ten aanval, wat ook direct tot meer mogelijkheden leidde. PSV leek op voorsprong te komen toen Luuk de Jong de bal in het doel werkte, maar zijn treffer werd wegens duwen tegen Justin Bijlow afgekeurd.

Feyenoord werd vervolgens gevaarlijk via een afstandsschot van Calvin Verdonk, terwijl Hirving Lozano alleen door kon op Bijlow. De beste kans was echter voor Feyenoord via Tonny Vilhena, maar hij vond doelman Jeroen Zoet op zijn weg.

Omdat beide ploegen niet tot scoren kwamen, moesten penalty's net zoals een jaar geleden tegen Vitesse de beslissing geven. Jorrit Hendrix was de tweede PSV'er die nam, maar zijn inzet kon door Bijlow worden gestopt. Omdat er volgens het ABBA-systeem werd genomen, mocht Feyenoord bij een 3-3 stand twee strafschoppen nemen en zou het winnen indien beide penalty's gescoord werden. Sam Larsson mistte echter, waardoor alles weer op gelijke hoogte kwam.

Toen bij een 5-5 stand Sofyan Amrabat ook miste, kon PSV de strafschoppenreeks beslissen. Angeliño schoot echter naast, waarna Bijlow de penalty van Pablo Rosario ook wist te stoppen. Jordy Clasie kon het vervolgens voor Feyenoord beslissen en de middenvelder schoot onberispelijk binnen.