Feyenoord A1 geeft voorsprong uit handen tegen Ajax

22 februari 2014 23:53 - Feyenoord.nl

Feyenoord A1 heeft zaterdag een 3-2 nederlaag geleden in de mini-klassieker tegen Ajax A1. In Amsterdam kwamen de Rotterdammers nog wel op voorsprong, maar moesten in de laatste tien minuten, met tien man, toezien hoe de rivaal langszij kwam.

De ploeg van trainer Roy Makaay begon agressief aan het duel en zette Ajax in een vroeg stadium vast. Dat resulteerde al in de eerste minuut in een grote kans die door de Amsterdammers ternauwernood van de doellijn werd gehaald. ‘Dat strijdplan hadden we van tevoren besproken en dat werkte goed’, aldus Makaay. ‘Al kwam Ajax er nog wel goed uit, omdat ze gewoon ook veel kwaliteit in de ploeg hebben. Toch hadden we redelijk controle over het duel.’

Wel kwamen de Rotterdammers op achterstand, toen Ajax zich voor de eerste keer meldde voor de neus van Feyenoord-keeper Maarten de Fockert. Direct vanaf de aftrap maakte A1 gelijk. Een vrije trap werd door Bart Nieuwkoop in de hoek gekopt: 1-1. Na de pauze zette spits Wessel Dammers Feyenoord zelfs op voorsprong door uit een corner in de bovenhoek te knikken.

Tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte, toen de Feyenoord-defensie stond te slapen bij een vrije trap. Na de gelijkmaker moest Feyenoord verder met tien man omdat invaller Jesse Driebergen na een stevige overtreding met rood van het veld werd gestuurd. Een Rotterdams eigen doelpunt zorgde een minuut na de rode kaart voor de Amsterdamse voorsprong. De 3-3 leek in de slotminuut alsnog te vallen, maar de volley van Milton Klooster trof de onderkant van de lat.

‘Dit is een harde leerschool’, concludeerde Makaay na de spannende mini-klassieker. ‘Wanneer je goed speelt en drie persoonlijke fouten maakt verlies je zo’n wedstrijd op dit niveau. Ajax strafte onze fouten direct af. Dan verlies je met 3-2, terwijl we vandaag gezien het spelbeeld ook hadden kunnen winnen.’

Door de nederlaag maakt Feyenoord een pas op de plaats in de titelstrijd. Zaterdag speelt de ploeg van Makaay in de kwartfinale van de beker.

Opstelling Feyenoord A1: De Fockert; Cabral, Houben (84’ Robinson), Hardeveld, Gronsveld; Dekker (70’ Driebergen), Karsdorp, Nieuwkoop; Idrissi (81’ Klooster), Dammers en Slabbekoorn.